Preveč kilogramov, cigaret in alkohola

23. julij 2018

Nacionalna raziskava Z zdravjem povezan vedenjski slog, že peto po vrsti je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje, je pokazala, da se polovica prebivalcev Slovenije zdravo prehranjuje in so zadostno telesno dejavni. Kljub temu je prekomerno težkih 58,4 odstotka prebivalcev, med temi sta dobri dve tretjini stari od 55 do 74 let; 21 odstotkov pa jih ima bolezen ali okvaro hrbtenice.

Povečal se je delež prebivalcev, ki dobro ocenjujejo svoje zdravje, in zmanjšal delež tistih, ki ga ocenjujejo kot slabo. Vsak deseti prebivalec čezmerno pije alkohol (moški trikrat pogosteje kot ženske), vsak drugi se vsaj enkrat na leto močno opije. Kadi skoraj vsak četrti odrasli prebivalec, nekoliko več je moških, pasivno kadi približno vsak peti. Raziskava je tudi pokazala, da odrasli pomanjkljivo skrbijo za svoje ustno zdravje. Vsaj dvakrat dnevno si zobe umivata le slabi dve tretjini prebivalcev. Približno četrtina odraslih Slovencev zelo pogosto oziroma vsakodnevno doživlja stres in ima težave z njegovim obvladovanjem.

 Pomemben ukrep za zmanjševanje tveganja poškodb v prometu je uporaba varnostnega pasu. Ta se je na sprednjih in zadnjih sedežih od leta 2001 precej izboljšala, vendar se četrtina potnikov še vedno ne pripenja na zadnjih sedežih, je pokazala raziskava.


Vaši komentarji


© 2019 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media