Poskrbi za svoj spomin, poskrbi zase

30. julij 2018

Nevrološka klinika v Ljubljani sodeluje v mednarodnem raziskovalnem projektu MOPEAD, s katerim želijo strokovnjaki vzpostaviti boljši sistem za zgodnje odkrivanje bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo. Slovenke in Slovence, ki pri sebi že opažajo pešanje spomina, vabijo, da se vključijo v projekt in opravijo spletno testiranje na strani: https://www.mopeadstudy.eu/

Starost je glavni dejavnik tveganja za razvoj Alzheimerjeve bolezni. Prepogosto je bolnikom diagnoza postavljena prepozno, ko so simptomi že izraženi in se stanje bolnikom že poslabša.

Navkljub temu je, zahvaljujoč vrsti prilagojenih testiranj, mogoče prepoznati zelo zgodnje simptome te bolezni kot je npr. blaga kognitivna motnja (blaga izguba spomina in motnja drugih miselnih funkcij). Pravočasno odkrivanje bolezni pomaga bolnikom in njihovim skrbnikom, predvsem da se lahko bolje spoprimejo z boleznijo in izkoristijo prednosti pravočasnega zdravljenja s trenutno razpoložljivimi zdravili.

V petih evropskih državah, med njimi je tudi Slovenija, poteka raziskovalni  projekt MOPEAD, s katerim želijo strokovnjaki ovrednotiti nove pristope pri odkrivanju posameznikov z zgodnjo obliko te bolezni, ki še nimajo postavljene diagnoze. Eden od pristopov je tudi testiranje prek spletne strani.

Če ste starejši od 65 let in mislite, da imate težave s spominom lahko to preverite s spletnim testom na strani: https://www.mopeadstudy.eu/. Sodelujejo lahko ljudje, ki so stari do 85 let in nimajo postavljene diagnoze Alzheimerjeve bolezni ali katere druge kognitivne motnje. Udeležba je brezplačna in  prostovoljna, po predhodnem soglasju,  za testiranje potrebujete le namizni, prenosni ali tablični računalnik.

Testiranja ne morejo potrditi končne diagnoze bolezni. Če pa bi rezultat pokazal na možnost kognitivnega upada, vas bodo povabili na diagnostično obravnavo na Nevrološko kliniko.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media