Mednarodni dan piva

3. avgust 2018

 Prvi petek v avgustu obeležujemo mednarodni dan piva. V zadnjem desetletju je iz lokalnega slavja v Santa Cruzu v Kaliforniji prerasel v globalno praznovanje. V Sloveniji, ki zaseda deveto mesto v Evropi po popitem pivu na prebivalca, ga na pobudo Združenja slovenskih pivovarn obeležujemo tretjič.

Pri nas imamo poleg Pivovarne Laško Union, s skoraj 200-letno tradicijo varjenja piva, že preko 80 malih pivovarn. Velik del te skupnosti je povezan v Združenju slovenskih pivovarn, ki si prizadeva  ustvariti pivu prijazno gospodarsko, vendar hkrati tudi družbeno odgovorno okolje.

"Mednarodni dan piva daje priznanje in spoštovanje vsem ustvarjalcem piva in tistim, ki ga strežejo. Povezuje ljudi vsega sveta in je namenjen druženju ter praznovanju različnosti kultur, jezikov, kot tudi vrst piva. Mednarodni dan piva spodbuja tudi pivovarje, da obiščejo, preizkusijo in se poklonijo pivu svojih konkurentov. Običaj v svetu je, da se na ta dan obdari prijatelja s steklenico ali pločevinko piva," so zapisali v združenju.

Združenje slovenskih pivovarn je k praznovanju spodbudilo vse svoje člane, pa tudi pivovarje nečlane, lastnike pivnic ter drugih gostinskih lokalov, ki točijo pivo, ti pa se samostojno odločajo o tem, na kakšen način bodo dan obeležili. Z dvodnevnim festivalom Zeleno zlato se bodo hmelju in pivu poklonili v Žalcu ob Zeleni fontani, mednarodni dan piva pa bodo danes obeležili tudi v Pivnici Union v Ljubljani.

Pivo ostaja najbolj priljubljena in razširjena nizkoalkoholna pijača na svetu, stara več tisoč let, saj so jo poznali še stari Egipčani. Prve pisne dokaze o varjenju piva pri nas imamo v dokumentih Noticia Bonorum de Lonca iz leta 1160. Slovenija na lestvici evropskih držav zaseda deveto mesto s skoraj 80 litri popitega piva na leto na prebivalca. Na prvem mestu je Češka republika (143 litrov), sledijo pa Nemčija (104 litrov) in Avstrija (103 litri).

Še zanimivost: Pivo  redi, čeprav vsebuje manj kalorij kot vino ali žgane pijače, ima pa tudi zelo visok glikemični indeks. Raziskovalci pa so še ugotovili, da pivo upočasnjuje staranje, saj širi žile, preprečuje izgubo kostne mase oziroma pripomore k obnovi kosti ter preprečuje  razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Seveda velja le za tiste, ki vsak dan spijejo samo kozarec piva, prekomerno pitje alkohola namreč zdravju škoduje.

Pivomanija v Ajdovščini

Pri nas je tudi blizu sto t. im. kraft  oziroma butičnih pivovarn, ki proizvedejo manjše količine piva, običajno s posebnimi okusi.  Med njimi je vedno bolj poznana Pivovarna Pelicon iz Ajdovščine, ki deluje že peto leto. V soboto, 1. septembra v parku ob Hiši mladih v Ajdovščini pripravljajo festival piva Pivomanija. Obiskovalcem bo med drugim na voljo pivska stena s pipami, na katerih bo bogata izbira okoli 25 vrst piva, med katerimi bodo tudi take posebnosti kot so pivo z marelicami, lipovim medom ter celo s polento in soljo. Več o pivu in festivalu  preberite na spletni strani: https://www.pelicon.beer

Povzeto po STA in A. Ž.


Vaši komentarji


© 2019 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media