Vstopimo v svet čebel

4. avgust 2018

 Od nedelje, 5. avgusta, ko je vstop v muzej prost je v Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) na Metelkovi ulici  2 v Ljubljani  ob razstavi Kjer so čebele doma na ogled interaktivni paviljon Čebelji svet. Obiskovalci si lahko s pomočjo virtualne resničnosti približajo čebele, se z njimi fotografirajo, poslušajo njihovo brenčanje, vonjajo propolis ter spoznajo še marsikaj zanimivega iz sveta čebel z uporabo sodobne tehnologije. 

Paviljon Čebelji svet (Bee World)  je do 6. septembra na ogled v avli muzeja na  pobudo Ministrstva za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo RS, ki ga je že predstavljalo na različnih sejmih v tujini. Pravzaprav je kupola, sestavljena iz šesterokotnih elementov, ki predstavljajo čebelje satnice. Celoten paviljon meri v tlorisu 6 metrov (premer kupole), v višino pa 3,20 metra, tako da se skozenj lahko sprehodi obiskovalec. V čebeljih satnicah so različne vsebine, ki obiskovalcu približajo življenje čebel. S pomočjo virtualnih VR-očal je omogočen ogled filmov iz čebeljega sveta, posnetih v tehnologiji 360°, na tabličnih računalnikih najmlajši spoznavajo lepote Slovenije s perspektive čebele, na vgrajenih monitorjih je možen ogled različnih zanimivih posnetkov o čebelah in njihovem življenju, o slovenskem čebelarstvu in Sloveniji. V paviljonu so zasajene slovenske medovite rastline, dodatna popestritev so številne atraktivne fotografije čebel slovenskih fotografov.

 Na razstavi Kjer so čebele doma, ki je posvečena prvemu letu praznovanja Svetovnega dneva čebel in Evropskemu letu kulturne dediščine 2018 lahko izveste številne zanimivosti o avtohtoni kranjski čebeli ter si ogledate panje, poslikane panjske končnice in čebelnjake.

 Foto: arhiv MKGP


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media