Slike iz Narodne galerije v Tivoliju in Arboretumu 

16. avgust 2018

Jožef Tominc, Družina dr. Frušića, (1835)

Narodna galerija je zakladnica slovenske likovne umetnosti. Poletje, Kofetarica, Pred lovom, Macesen, Sejalec so le nekatere od najbolj priljubljenih umetnin v novi stalni zbirki, ki vključuje več kot 600 umetnin od srednjega veka do konca 20. stoletja. Prihodnji mesec (18. septembra) bo minilo sto let od njenega nastanka.

Točneje, pred sto leti je bilo ustanovljeno društvo Narodna galerija, sicer brez umetnostnega fonda, brez prostorov in brez kapitala. Prevzelo je mestno umetnostno zbirko in jo, dopolnjeno s prvimi nakupi, marca 1920 slovesno odprlo v ljubljanski Kresiji. 
 Društvo je novembra 1925  dobilo v uporabo večji del prostorov v Narodnem domu, prvo stalno razstavo  so v njem postavili leta 1933, trinajst let pozneje pa je galerija postala državna ustanova.
Leta 1994 je bilo dograjeno novo krilo Narodne galerije, leta 2001 še steklena avla, ki je povezala oba obstoječa dela,  najstarejši del palače so leta 2016 obnovili in povečali in odprli novo stalno zbirko. 

Ob skorajšnji stoletnici Narodne galerije je v ljubljanski mestni galeriji na prostem na Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju fotografska razstava z detajli nekaterih umetnin iz stalne zbirke, denimo del Jožefa Tominca, Franca Kavčiča, Matevža Langusa, Jurija Šubica ... 

Slike tudi v Arboretumu

Da bi umetnost še bolj približali ljudem, nekatere reprodukcije galerijskih slik predstavljajo tudi  v Arboretumu Volčji Potok. Vsak mesec razstavijo tri nove slike, tako da bo do februarja 2019 na ogled 36 umetnin, ki so povezani z večno lepoto in pomenljivostjo cvetja in žensk. Vsaka slika je pospremljena z osnovnimi umetnostnozgodovinskim podatki in s komentarjem cvetlične vsebine. Občasno  pripravijo tudi spremljajoče dogodke. Tako si lahko v  soboto, 18. avgusta, slike ogledate pod vodstvom kustosinje. Predstavila bo nekaj priljubljenih galerijskih slik (denimo upodobitve  Franje Tavčar in Alme Urbanc) in ustvarjalcev, ki so pomembno zaznamovali slovensko umetnost 19. in začetka 20. stoletja, še posebej Ivane Kobilce in Helene Vurnik. Sprehod med slikami v naravi se začne ob 11. uri. 

Ob sobotah, 25. avgusta in 22.septembra, pa ljubitelje risanja in slikanja vabijo na slikarsko delavnico v Arboretumu . Vodila jo bosta slikarka Teja Vučko in likovni pedagog Jure Plavec. 

Delavnica traja od 10. do 15. ure in  je primerna za odrasle in mlade nad 15 let. Delavnica je brezplačna, plačate le vstopnino v park.  Obvezna prijava na e-naslov:  prireditve@arboretum.si do petka pred dogodkom, do 12. ure.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media