Ptuj znova v rimski preobleki

17. avgust 2018

Ptuj se je spet za nekaj dni spremenil v rimski Poetovio. V sklopu tradicionalnih Rimskih iger so ptujske ulice in trge do nedelje zasedli gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in drugi Rimljani.

V spomin na Poetovio, ki je bilo pred 2000 leti mogočno mesto, najprej vojaška postojanka, pozneje pa pomembno trgovsko in obrtno mesto, društvo Poetovio LXIX že enajst let pripravlja eno največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope.

Tema tokratnih Rimskih iger je leto štirih cesarjev. Začele so se včeraj zvečer  v rimskem kampu na Štukih, kjer stoji velik tabor, danes zvečer bo tu velika večerna zabava. V soboto se bo od 11. ure dalje odvila povorka po mestnih ulicah, na kateri se bo predstavilo okoli 800 kostumiranih Rimljanov iz sedmih držav, s katerimi organizatorji sodelujejo že desetletje.  Obiskovalci si bodo pred mestno hišo in pred Orfejevim spomenikom lahko ogledali ples vestalk, gladiatorske boje in se fotografirali z udeleženci  povorke. Popoldne bodo obiskovalci v teatru rimskega kampa lahko pokusili rimske jedi in pijače ter se tudi sami preoblekli v stare Rimljane.

V nedeljo bo dogajanje namenjeno predvsem družinam in otroškim delavnicam. Tudi letos bodo organizatorji izvedli tridnevni otroški rimski tabor, kjer se bodo najmlajši zabavali kot pravi mali Rimljani. Podrobnejši program najdete na: www.rimskeigre.si

Z Rimskimi igrami na Ptuju pričenjajo z dogodki ob 1950-letnici prve pisne omembe mesta, ki bodo večinoma potekali naslednje leto. Zbor vojskovodij v taboru Legije Gemine XIII leta 69 je namreč eden od najpomembnejših dogodkov v zgodovini mesta, saj je z izvolitvijo Vespaziana za rimskega cesarja takratni Poetovio krojil usodo imperija.

Povzeto po STA in A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media