Dodatnih 928 mest v domovih za starejše

22. avgust 2018

 Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je po zaključku javnega razpisa podelilo koncesije za opravljanje institucionalnega varstva v domovih za starejše. Podelili so koncesije za 928  ali pet odstotkov dodatnih mest v letih 2018-2020, so zapisali v sporočilu za javnost.

Konec lanskega leta je bilo 18.331 postelj v domovih za starejše in 2375 postelj v posebnih zavodih za odrasle.  Zaradi povečanih potreb po domskem varstvu pa so razpisali dodatne koncesije.

Januarja je ministrstvo na podlagi razpisa že podelilo koncesije za 224 mest s takojšnjim začetkom izvajanja dejavnosti. S tokratno podelitvijo koncesij z odložnim pogojem pa se bo javna mreža institucionalnega varstva za starejše povečala še za 704 mesta. Koncesionarji, ki so pridobili koncesijo z odložnim pogojem, bodo začeli delovati v letih 2019 in 2020.

Koncesijo za opravljanje institucionalnega varstva starejših so pridobili družba ORPEA v Komendi za 68 mest in v Starem trgu pri Ložu za 51 mest, Deos v Notranjih Goricah za 40 mest in v Horjulu za 54 mest ter Zavod Dom Marije in Marte Logatec za osem mest v Logatcu.

Družba ORPEA je pridobila tudi koncesijo v Žireh za 56 mest in v Železnikih za 55 mest. Na Štajerskem so koncesijo dobili Sončni dom Maribor za 60 mest v Mariboru (na fotografiji), Gradbeno podjetje Drava, Dom starejših občanov Slivnica za 150 mest na lokaciji Hoče-Slivnica, Dom Lenart za 70 mest v Lenartu in CSO Ormož, Medgeneracijski center Sveti Tomaž za 28 mest v Svetem Tomažu. ORPEA je dobila koncesijo še v Pivki za 64 mest.

Januarja pa so podelili koncesijo za 100 mest v Medgeneracijskem centru Bistrica v Domžalah, 60 mest v Zavodu usmiljenk v Mengšu, 18 mest v Domu starejših občanov Gornja Radgona in 46 mest v Dom starejših občanov Radenci.

V razpisu je bil poseben poudarek namenjen zagotavljanju kapacitet za stanovalce z demenco in sorodnimi stanji. Sončni dom Maribor, denimo, bo vseh 60 pridobljenih mest namenil stanovalcem z demenco, ostali ponudniki bodo za te stanovalce namenili od 20 do 79 odstotkov pridobljenih mest. Kot sporočajo z ministrstva, bodo v izbranih domovih storitve organizirane v manjših skupinah, t.i gospodinjskih skupnostih, ki zagotavljajo zasebnost, varnost in domačnost.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media