Premalo prostih mest in preveč rdečih številk

31. avgust 2018

Število domov za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodov ne zadošča za vse potrebe, opozarjajo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Konec lanskega leta je bilo namreč v javni mreži 100 izvajalcev, od tega 59 javnih zavodov in 41 koncesionarjev, ki imajo skupaj na voljo 18.331 mest za starejše in 2387 mest za posebne skupine odraslih, potrebovali pa bi vsaj še 1602.

Poleg tega je več kot petina domov za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodov lani poslovala z izgubo, kar je več kot dvakrat več kot leta 2016, kot je razvidno iz poročila za leto 2017  skupnosti. Razlog za to pripisujejo prenizkim plačilom ZZZS za opravljene zdravstvene storitve, "ki ne pokrijejo več niti plač". Zapisali so še, da je v letu 2017 negativno poslovalo kar 21 od skupno 100 izvajalcev, ki so vključeni v javno mrežo, od tega 13 javnih zavodov in osem koncesionarjev.

»Ti podatki so zelo zaskrbljujoči,« v sporočilu za javnost opozarja sekretar skupnosti socialnih zavodov Jaka Bizjak. »Presežek prihodkov nad odhodki je namreč za javne zavode izjemno pomemben, saj predstavlja nepogrešljiv vir za prepotrebne naložbe v obnovo in posodobitev objektov, ki so bili v večini primerov zgrajeni pred približno 40 leti in so vse manj primerni za sodobne potrebe. «Po njegovih besedah vlada za vlaganja v domove lani ni namenila nobenih sredstev.

Prenizka plačila ZZZS

V  Skupnosti socialnih zavodov Slovenije vzrok za finančne težav domov za starejše in posebnih zavodov pripisujejo prenizkim plačilom Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za opravljene zdravstvene storitve. Povprečna cena zdravstvene nege se je namreč od leta 2009 znižala za 5,7 odstotka, stroški dela, ki predstavljajo večino odhodkov izvajalcev, pa naraščajo zaradi dviga plač, sprostitve napredovanj in ukinitve varčevalnih ukrepov, opozarjajo. Zato država vedno večji delež stroškov oskrbe prelaga na stanovalce domov in njihove svojce, kar kaže povečevanje deleža oskrbnin v prihodkih domov. V letu 2011 so oskrbnine predstavljale 57,6 odstotka prihodkov na oskrbni dan,  v lanskem letu pa se je ta delež povzpel že na 61,3 odstotka, še trdijo v skupnosti socialnih zavodov.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media