Imam svojo vrečko!

1. september 2018

Danes se je v  trgovinah začela ozaveščevalna kampanja o vplivu pretirane potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk na okolje, ki bo potekala ves september. Kampanja s sloganom »Imam svojo vrečko!«  preko plakatov  in zgibank opozarja na posledice onesnaževanja ter obremenjevanja okolja z plastičnimi nosilnimi vrečkami ter spodbuja, da vsako vrečko čim večkrat uporabimo ter trajno zmanjšamo njihovo uporabo.

Kampanjo je pripravilo Ministrstvo za okolje in prostor v sodelovanju s trgovci, nevladnimi organizacijami in društvi, dvema zbornicama  ter z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom Republike Slovenije za šolstvo. Namenjena je širši javnosti s poudarkom na izobraževanju otrok, zato bo v vseh osnovnih šolah osveščanje o škodljivosti uporabe plastičnih vrečk za okolje potekalo vse šolsko leto 2018/2019.

Plastične nosilne vrečke imajo zelo majhno maso, obenem pa so močne, obstojne in cenovno dostopne, zato so v masovni uporabi. Smetenje z vrečkami povzroča onesnaženost okolja in povečuje smetenje vodnih teles, kar ogroža vodne ekosisteme po vsem svetu. Z vidika varstva okolja so najbolj težavne plastične nosilne vrečke z debelino stene manj kot 50 mikronov (lahke plastične nosilne vrečke), saj jih redkeje ponovno uporabimo kot debelejše. To pomeni, da hitreje pristanejo med odpadki, zaradi majhne mase pa bolj pogosto smetijo okolje. V okolju se ne razgradijo tudi več kot sto let, se tam kopičijo in s tem povzročajo okoljsko, gospodarsko ter družbeno škodo.

Slovenija se je sicer z Uredbo o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo zavezala, da se bo uporaba plastičnih vrečk do konca leta 2019 zmanjšala na 90 lahkih plastičnih nosilnih vrečk  na leto na osebo,  do konca leta 2025 pa naj bi posameznik uporabil le še 40 vrečk na leto.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media