Od Trubarjevine do Gradeža

13. september 2018

Z lanske prireditve

Na Gradežu pri Turjaku se lahko pohvalijo z vaško sušilnico sadja, ki je še kako v uporabi, čeprav praznuje častitljivih 80 let. Tako bo letošnja prireditev Praznik suhega sadja, ko jo pripravlja Društvo za ohranjanje dediščine z Gradeža pri Turjaku, bolj slovesna.  

 Praznovanje se bo začelo v nedeljo, 16. septembra, ob 9. uri s  Pohodom po Trubarjevi rojstni fari. Pohodniki se bodo odpravili  izpred Doma krajanov Turjak po trasi  Rašica–Škocjan–Gradež. Tam bo od 12. ure dalje potekal program osrednje prireditve. Obiskovalci si bodo lahko ogledali razstavo gob ter delovanje sušilnice in dediščino vasi, od razstave starega orodja, do Kogojeve hiše in črno kuhinjo, čebelnjaka, stare vodnjake. 

Na tržnici bodo lahko kupili domače izdelke in se okrepčali z domačo hrano (prosena kaša  s suhimi slivami, ajdova kaša z jurčki, štruklji z nadevom iz suhih hrušk …), potekale bodo lokostrelske delavnice in Parnasove kulinarične delavnice, ki sodijo v sklop projekta Uživam tradicijo. Domačini bodo prikazali nekatera stara opravila, seveda ne bo manjkalo pevskih in glasbenih nastopov.


Vaši komentarji


© 2019 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media