En mesec berimo skupaj

8. september 2018

Osmega septembra, na dan mednarodnega dne pismenosti, se začenja prvi Nacionalni mesec skupnega branja. Potekal bo do 8. oktobra, ko se zaključi Teden otroka. organizacije, ki se tako ali drugače ukvarjajo s knjigo, ga pripravljajo s številnimi podporniki, z namenom dvigniti bralno kulturo in bralno pismenost med Slovenci.

 Pobudnice tega posebnega meseca so ustanove, ki že desetletja pripravljajo različne programe in dejavnosti za razvoj bralne pismenosti in dvig bralne kulture za vse generacije: Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Društvo slovenskih pisateljev, Mariborska knjižnica, Mestna knjižnica Kranj, Mestna knjižnica Ljubljana, Slovenska sekcija IBBY, Združenje slovenskih splošnih knjižnic in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije.

V sodelovanju s partnerji in podporniki po vsej državi pripravljajo različne dogodke za spodbujanje branja v knjižnicah, šolah in domovih za starejše občane (branje pravljic, družinska branja, predstavitve knjig in pogovore o vsebini ...). Dogodki so objavljeni na spletni strani Andragoškega centra Slovenije:  https://dogodkovnik.acs.si/nmsb2018/ in jih je že krepko čez dvesto, seznam pa se sproti dopolnjuje.

Za boljšo bralno pismenost

Nacionalni mesec skupnega branja je prvi korak k vzpostavitvi nacionalne mreže za bralno pismenost in bralno kulturo, želja ustanov pobudnic je, da bi projekt postal  vsakoleten niz bralnospodbujevalnih dogodkov za vse generacije in bi prerasel v medresorski program. Na ta način bi se okrepila bralna pismenost med Slovenci. "Pismenost danes nikakor ni prepoznavanje črk ter povezovanje črk v besede in besed v stavke, ampak je temeljna veščina, ki jo moramo osvojiti za marsikatero drugo pismenost. Zato menim, da Slovencem manjka diferenciacija po različnih vrstah pismenosti, po branju različnih gradiv, ker vemo: leposlovje beremo popolnoma drugače, kot beremo SMS-je ali izobraževalno gradivo in strokovne članke," je na predstavitvi projekta poudarila predsednica Bralnega društva Slovenije Savina Zwitter.

 Povzeto po STA in A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media