Preurejena mreža centrov za socialno delo 

10. september 2018

CSD bodo imeli tudi novo grafično podobo

 S 1. oktobrom bo začela veljati nova organizacijska struktura centrov za socialno delo, s čimer naj bi poenotili delo centrov, skrajšali in poenostavili postopke za stranke, povečali učinkovitost in kakovost dela strokovnih delavcev, predvsem pa naj bi jim omogočili, da se manj ukvarjajo z birokracijo in več časa namenijo uporabnikom, je na zadnjem srečanju z novinarji, preden preda funkcijo svoji naslednici, dejala Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki opravlja tekoče posle.

V reorganizacijo CSD sodi socialno aktivacijo dolgotrajno brezposelnih in socialno izključenih, ki poteka od lani do leta 2022, uvedba informativnega izračuna za imetnike pravic iz javnih sredstev, ki bo začela veljati z januarjem 2019 ter preurejenost mreže centrov za socialno delo in njihovih enot, s čimer se bodo uporabniki seznanili že z 1. oktobrom letos. 

Namesto zdajšnjih 62 centrov  bo po novem delovalo 16 večjih centrov za socialne zadeve. V njih bodo delovale skupna splošna služba, ki vključuje kadrovsko službo, računovodstvo in tehnično-administrativno službo ter skupna strokovna služba, ki bo vključevala službo za koordinacijo in pomoč žrtvam, torej interventno službo in krizne centre, ki so že doslej delovali po regijah, tu naj bi delovale tudi mobilne strokovne enote, ki jo bodo sestavljali strokovnjaki različnih profilov, denimo psiholog, pravnik in specialni pedagog. Centri za socialno delo ostajajo enotna vstopna točka za vse pravice. V 63 enotah (dosedanji "lokalni" CSD-ji, le da so mariborskega, razdelili na dve enoti) bodo uporabniki urejali  vse zadeve v zvezi s pravicami do javnih sredstev, ko so bili vajeni doslej. Centre bodo vodili direktorji (zaenkrat so določeni vršilci dolžnosti), enote CSD pa pomočniki direktorjev. Postopoma bodo centre tudi kadrovsko okrepili, saj sodi  Slovenija pod povprečje EU po številu strokovnih delavcev na tisoč prebivalcev.  Tako naj bi uresničevali slogan: "na teren, bližje ljudem". Sčasoma bi strokovne delavce delno še razbremenili, saj bo z aprilom prihodnje leto začela veljati nova družinska zakonodaja in bodo določen pristojnosti centrov prevzela družinska sodišča.

Informativni izračun za pravice

 Novost, ki bo začela veljati s prvim januarjem 2019 in bo zelo dobrodošla za uporabnike storitev CSD,  pa je uvedba informativnega izračuna za vse pravice iz javnih sredstev (podobno kot pri dohodnini).  Ko bo center o vlogi odločil, bo uporabnik domov dobil informativni izračun in če se bo z njim strinjal, bo veljal kot odločba. V primeru, da  se stranka z ugotovitvami v informativnem izračunu ne bo strinjala, bo lahko vložila pritožbo na CSD, na drugi stopnji pa na ministrtvo. 

Razlika bo tudi v podaljševanju pravic. Uporabnik bo moral prvič vložiti vlogo za dodelitev katere od pravic. Če bo imel priznano letno pravico (otroški dodatek, subvencija vrtca, državna štipendija, subvencija malice in kosila), mu naknadno ponovnih vlog ne bo treba vlagati, pač pa se bodo te avtomatično podaljševale. To velja že za tiste upravičence, ki jim letne pravice iztečejo decembra 2018, saj bo CSD sam odločil o podaljšanju pravice na podlagi podatkov, ki jih bo pridobil iz informacijskega sistema, ki vključuje kar 48 baz podatkov.

Vendar pozor; pri tako imenovanih mesečnih pravicah (denarna socialna pomoč, varstveni dodatek, subvencija najemnine) pa mora upravičenec sam vložiti vlogo za podaljšanje pravice vedno, ko se izteče.

Na ministrstvu opozarjajo, da bo zaradi uvajanja informacijske podpore reorganizaciji CSD v prvem tednu oktobra informacijski sistem centrov za socialno delo predvidoma nedostopen. Uporabniki tako ne bodo mogli oddajati elektronskih vlog preko portala e-uprava. Vendar pa to ne bo vplivalo na izplačila socialnih transferjev, saj bodo po besedah Anje Kopač Mrak izplačani na določen datum.

 Anita Žmahar 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media