Ne pozabite priti

20. september 2018

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni bodo v številnih krajih pripravili sprehode za spomin. Organizatorji so običajno društva, ki delujejo v sklopu Slovenskega združenja za pomoč pri demenci Spominčica -  Alzheimer Slovenija ali domovi starejših občanov. 

Z udeležbo na sprehodu lahko tudi vi podprete prizadevanja Spominčice za boljšo ozaveščenost in prepoznavanje te bolezni v Sloveniji. Na ta način pokažete podporo osebam z demenco in njihovim svojcem, ki se ob tej bolezni znajdejo v hudih stiskih in težavah. Na lokacijah sprehodov lahko dobite tudi koristne informacije v zvezi z demenco, 

 V Mariboru sprehod organizira Dom Danice Vogrinec že jutri, 21. septembra,  ob 10. uri. Z Glavnega trga (pri Kužnem znamenju) se bodo udeleženci sprehodili do Trga svobode.

Tudi v Novem mestu  bo spominski sprehod jutri, v petek, 21. septembra,  med 9.30 in 11. uro. Pohodniki bodo krenili z več izhodišč: s ploščadi pred trgovino KZ Žabja vas, s prostora pred cerkvijo v Šmihelu, s ploščadi pred trgovino Spar v Bršljinu in s ploščadi pred trgovino Mercator na Seidlovi ulici. "Hoja za spomin" pa bo zaključena na ploščadi pri domu upokojencev na Čitalniški 1, ob 11. uri.

 V Ljubljani bo sprehod za spomin potekal že sedmič. V soboto, 22. septembra, se udeleženci zberejo  ob 10. uri pred Moderno galerijo in sprehodili se bodo do Mestne hiše in nazaj. Večina ljubljanskih domov starejših občanov bo sprehode pripravila že v petek (v Šiški ob 10. uri, v Fužinah ob 15.30 ...).

Sprehoda za spomin se lahko udeležite  tudi Ormožu, Metliki, Trebnjem, Kopru, Novi Gorici, Šentjurju pri Celju, Radljah ob Dravi, Velikih Laščah in Šmartnem pri Litiji, v Cerknici in še  kje.

Proti stigmi 

Skupnost socialnih zavodov Slovenije ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni izpostavlja še vedno zelo prisotno stigmatiziranost, ki mnoge osebe z demenco in svojce odvrača od tega, da si pravočasno priskrbijo strokovno pomoč in podporo. Gre namreč za bolezen, ki jo je mogoče z zgodnjim odkritjem in zdravljenjem upočasniti oziroma odložiti.

Skupnost zato vse zainteresirane vabi, da se udeležijo različnih prireditev v domovih za starejše po Sloveniji, ki bodo potekali v teh dneh in na katerih se bo mogoče seznaniti z odkrivanjem prvih znakov, s potekom bolezni in z zdravljenjem. Hkrati opozarja, da se soočamo s pomanjkanjem ustreznih nastanitvenih zmogljivosti in sistemom, ki osebe z demenco še dodatno finančno kaznuje.

 Točnih podatkov o številu bolnikov pri nas nimamo, strokovnjaki pa menijo, da jih je najmanj 33 tisoč. »Žal na rast števila oseb z demenco nismo dobro pripravljeni, saj v domovih za starejše najbolj primanjkuje ravno tovrstnih zmogljivosti, hkrati pa obstoječi sistem s plačili iz lastnega žepa izredno visoko obremenjuje same bolnike in njihove svojce. Nujno potrebujemo pravičen sistem dolgotrajne oskrbe, ki ne bo še dodatno finančno kaznoval oseb z demenco. Gre namreč za naše sorodnike, prijatelje, sosede in druge sodržavljane, ki so s svojim delom prispevali k blagostanju te družbe, in zato je edino pravilno, da na njihova stara leta ne pozabimo na njih,« povedal Jaka Bizjak, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media