Električna in elektronska oprema sodi v posebne zbiralnike  

11. oktober 2018

Bodite pozorni na ta zbiralnik!

  Prvi Mednarodni dan e-odpadkov, ki ga obeležujemo 13. oktobra, je namenjen osveščanju javnosti o pravilnem ravnanju z električno in elektronsko opremo. Vsekakor ti ne sodijo v koše za smeti, niti v navadne zabojnike, saj negativno vplivajo na okolje in ker z njihovim recikliranjem ohranjamo sekundarne surovine.

 E-odpadki so računalniki, računalniški zasloni, prenosni telefoni in tablice ter televizije, večje gospodinjske ter grelne in hladilne naprave in baterije. Proizvodnja narašča, v letu  2018 naj bi proizvajalci po vsem svetu  proizvedli 50 milijonov ton e-odpadkov in odpadnih baterij. Samo 20 odstotkov  teh odpadkov se vsako leto reciklira, kar pomeni, da 40 milijonov ton starih aparatov in odpadnih baterij vsako leto konča na odlagališčih ali pa se jih sežge oziroma nelegalno proda na črnem trgu, kjer se z njimi ne ravna pravilno. To pa povzroča zdravstvene, okoljske in družbene probleme zaradi nezakonitega pošiljanja odpadkov v države v razvoju.

Stare aparate, baterije in sijalke, otroške igrače, lahko oddamo v posebne  ulične zbiralnike (na nekatere eko otoke), v zeleni kot (v nekaterih trgovinah z električno in elektronsko opremo),v zbiralnice družbe ZEOS, v zbirne centre vaše lokalne komunale, na priložnostna zbirna mesta v času akcij zbiranja.

Pri nas se z ravnanje z e-odpadki intenzivno ukvarja  družba ZEOS, d.o.o. Skupaj s podjetjem Gorenje Surovina d.o.o. in medijskim podpornikom Radiem City v času med 8. in 25. oktobrom 2018 organizirajo veliko ozaveščevalno – nagradno zbiralno akcijo odpadne električne in elektronske opreme z imenom »Ni debate – v Gorenje Surovino dajte stare aparate!«. V sklopu akcije zbirajo vse, kar za svoje delovanje potrebuje električno napetost in vse, kar se napaja na baterije. V akciji sodeluje 23 osnovnih šol podravske regije, ki jih bo obiskal tudi poseben mobilni zbiralnik, termin in lokacije  najdete na spletni strani  http://www.zeos.si.

Vabijo pa tudi vse občanke in občani, da prinesejo svoje stare aparate v mobilni zbiralniki ali v enoto Gorenja Surovine v Mariboru – Tezno na Lahovi 40 (vhod pri snagi), v času akcije vsak delovni dan med 8. in 18. uro ter v soboto od 8. do 13. ure in enoto Gorenja Surovine v Slovenski Bistrici na Kolodvorski 37, v času akcije vsak ponedeljek in sredo med 8. in 17. uro. S tem bodo sodelovali v  žrebanju za male gospodinjske aparate vsak četrtek na Radiu City.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media