Svetovni dan umivanja rok kot poziv k ustrezni higieni

15. oktober 2018

Danes obeležujemo svetovni dan umivanja rok, ki v ospredje postavlja ustrezno higieno pri pripravi hrane. Prav tako je pravilno umivanje rok izredno pomembno za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni med ljudmi, saj se številne bolezni širijo ravno prek kontaminiranih rok, so opozorili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Prek rok se prenašajo predvsem povzročitelji črevesnih nalezljivih bolezni, okužb in zastrupitev s hrano, posredno pa tudi povzročitelji gripe in drugih respiratornih okužb. Povezovanje umivanja rok z uživanjem hrane pa je lahko tudi odličen način za oblikovanje dobrih higienskih navad tudi pri otrocih.

Pred umivanjem rok vedno odstranimo ves nakit, pomembno pa je, da namilimo in zdrgnemo vse predele rok in po celi površini dlani, hrbtišč, med prsti obeh rok, konice prstov, ne pozabimo palcev, predelov pod nohti ali zapestij. Kot še svetujejo na NIJZ, z umitih rok temeljito speremo milo in roke nato dobro osušimo. Najbolje, da jih obrišemo do suhega s papirnato brisačo ali s svojo brisačo za roke, ki jo redno menjamo. Pipo zapremo s komolcem ali papirjem in ne z umito golo roko, še posebej, če nismo doma.

Roke si umijemo takoj, ko se umažejo. Posebej skrbno pa jih umivamo pred, med in po pripravi jedi, še posebej dosledno, če rokujemo s surovim mesom, jajci, morskimi školjkami, svežo neočiščeno zelenjavo ali sadjem. Prav tako si roke umijemo pred jedjo, pred in po negi bolnika ali oskrbi rane ter po menjavi plenic ali po brisanju in umivanju otroka po uporabi stranišča.

Prav tako je za preprečevanje širjenja bolezni pomembno, da za ustrezno higieno poskrbimo po smrkanju, kihanju in kašljanju ter po dotikanju živali ali živalskih odpadkov in prihodu domov. "Sicer pa naj bi roke umivali tako pogosto, kot je glede na naša opravila potrebno, predvsem ob pravem trenutku in seveda pravilno," so še zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. 

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media