Evropski poslanci podprli prepoved plastike za enkratno uporabo

25. oktober 2018

 Od leta 2021 ne bo več v uporabi  plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, kot so slamice, lončki za kavo in jedilni pribor. Evropski poslanci so namreč podprli direktivo o zmanjšanju vpliva plastike za enkratno uporabo s 571 glasovi za in 53 proti. Za direktivo so glasovali tudi vsi evropski poslanci iz Slovenije.

V direktivi je še zapisano, da se mora do leta 2050 vsa plastična embalaža, ki ni namenjena ohranjanju higiene, nadomestiti z okolju prijazno embalažo ali z embalažo iz že recikliranih izdelkov. Izzvzeti  niso niti izdelki iz biorazgradljive plastike.

Prepovedali naj bi:

- Pribor za enkratno uporabo, vatirane palčke, slamice in palčke za mešanje (od leta 2021).

- Izdelke iz oxo plastike - to so vrečke in embalaža, ter posodo za hitro hrano, narejeno iz ekspandiranega polistirena.

- Potrošnjo drugih plastičnih izdelkov, pri katerih ni alternative (škatle za hamburgerje za enkratno uporabo, škatle za sendviče ter posode za sadje, zelenjavo, sladice in sladoled) bodo morale države članice zmanjšati za vsaj 25 odstotkov do leta 2025.

- Ostalo plastiko, na primer plastenke, bodo morale  zbirati posebej in jo reciklirati v 90 odstotkih primerov do leta 2025.

- Odpadke tobačnih izdelkov, še posebej cigaretne filtre, ki vsebujejo plastiko morajo zmanjšati za 50 odstotkov do leta 2025 in 80 odstotkov do leta 2030.

- Izgubljeno ali zapuščeno ribiško oprem, ki vsebuje plastiko naj bi zbirali  in reciklirali. Cilj je reciklirati najmanj 15 odstotkov te opreme do leta 2025.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media