Spomin na pokojne počastimo z dobrodelno donacijo

26. oktober 2018

Po nekaterih podatkih smo Slovenci poleg Poljakov na prvem mestu po porabi sveč. Na leto jih prižgemo več kot 20 milijonov, večino ravno v dneh okoli1. novembra. Pri tem seveda nastanejo velike količine odpadkov, ki obremenjujejo naše okolje. Tudi elektronske sveče niso dobra rešitev, saj vsebujejo baterije in elektronska vezja, ki jih je zelo težko reciklirati.

Prav je, da spoštujemo spomin na pokojne, lahko pa to storimo tudi drugače. Denar, ki bi ga namenilo za sveče in bogate cvetlične aranžmaje raje  prispevajmo za kak dobrodelni projekt. Taka gesta ima trojni pomen: počastimo spomin na pokojnika, pripomoremo k čistejšemu okolju in pomagamo ljudem v stiski.

 Če že kupimo svečo, kupimo tako »z namenom«. Na Slovenski karitas z akcijo »Manjša sveča za sočloveka sreča« pozivajo k manjši porabi sveč in k uporabi manjših sveč, ki gorijo krajši čas. Pripravili so Svečo Karitas za dober namen. To je manjša klasična sveča z lepimi motivi, izdelana je v Sloveniji in se v celoti reciklira. Svečo dobite na župnijskih in škofijskih Karitas, ob nakupu pa lahko prispevate za ljudi v stiski.

Podjetje Žale v sodelovanju s svečarstvom Jurkovič že nekaj let organizira dobrodelno prodajo sveč.  Dobrodelna  stojnica bo od 27. oktobra do vključno 1. novembra pred cerkvijo Svetega Križa na Plečnikovih Žalah oziroma pred vhodom na stari del pokopališča Žale. Zbrana sredstva bodo podarili Univerzitetnemu rehabilitacijskemu inštitutu RS – Soča (URI – Soča), kjer pomagajo poškodovanim pacientom k čim hitrejši vrnitvi h kakovostnemu življenju.

Lahko pa namesto plastičnih sveč prižgete svečo iz odpadlega olja ali tekočega voska, ki ga po potrebi dolivate. Ali pa kupite stekleno ali keramično ohišje, ki ga lahko uporabljate več let, in v njih prižigajte sveče iz čebeljega voska ...

Brez sveče

 Še boljša je odločitev, da sveče letos sploh ne prižgete. K taki odločitvi že deset let spodbujajo prostovoljci, zbrani v fundaciji Svečka, ki sodelujejo pri dobrodelnem projektu Manj svečk za manj grobov. Poteka pod geslom: „Pomagajmo tistim, ki še živijo, če nismo mogli vsem, ki se jih te dni spominjamo‟. Zbrana sredstva vsako leto namenijo za nakup zdravstvenih naprav in pripomočkov, ki rešujejo življenja. V desetih letih so z donacijami zbrali že več kot 250.000 evrov, s katerimi so kupili defibrilatorje, inkubatorje za nedonošene otroke, aspiratorje, antidekubitusne blazine za nepomične bolnike, kupili so tudi ultrazvočno napravo za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, več profesionalnih nosil za Gorsko reševalno službo, darovali za  raziskave rakavih obolenj …

Tudi letos lahko namesto za plastično svečo darujete v dober namen in dobite simbolno zastavico sočutja. Stojnice bodo od sobote, 27. oktobra do četrtka, 01. novembra 2018 pred vhodi na pokopališča v Zagorju ob Savi, Trbovljah, Hrastniku, Savi, Litiji, Šmartnem, Domžalah, Grosuplju, Dobrepolju, Mariboru, Celju, Velenju, Šmartnem ob Paki, Logatcu, ponekod, kot denimo v  Murski Soboti, bo stojnica sredi mesta.

Lahko pa darujete tudi preko telefona. Pošljite SMS s ključno besedo SVECKA na 1919 in darujete en evro, ali SVECKA5, ter darujete 5 evrov za nakup medicinskih pripomočkov ter zdravljenje  bolnih in življenjsko ogroženih ljudi.

Podrobnosti najdete na spletni strani: https://manjsveck-manjgrobov.si/

 Podjetje Vireo iz Črnomlja  izdeluje lične lesene tablice z napisom “Hvaležno odklanjamo sveče”. S postavitvijo tablice na grob znance in prijatelje prijazno opozorite, da ne želite, da se  na grobu vašega sorodnika prižigajo  sveče.

Tablica stane 12,50 evra, z nakupom pa prispevate 10 odstotkov cene tablice Državljanom sveta za njihove humanitarne projekte. Med drugim bodo v novembru začeli zbirati novoletna darila za starejše občane v Brežicah, ki v veselem decembru ostanejo sami in se le redko kdo spomni nanje. Več informacij najdete na Facebooku: #hvaležnoodklanjamosveče.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media