Luskavica je izčrpujoča bolezen 

29. oktober 2018

 29. oktober je svetovni dan psoriaze, bolj poznane pod imenom luskavica. To je poseben dan, posvečen vsem obolelim za psoriazo in psoriatičnim artritisom, katerega moto se letos glasi Obravnavajte psoriazo resno, naša življenja so odvisna od nje.

Kljub temu, da luskavica spada med pogoste kronične bolezni (v Sloveniji je od 30 do 40 tisoč bolnikov), o njej še vedno krožijo številne netočne ali celo napačne informacije, opozarjajo člani Društva psoriatikov Slovenije.  Tudi bolniki sami nimajo vedno vseh informacij o bolezni in zdravljenju, boljše poznavanje luskavice pa bi jim pomagalo pri soočanju z njo. Oboleli z luskavico se namreč vsakodnevno srečujejo z najrazličnejšimi težavami, ki močno poslabšajo kakovost njihovega življenja. Pogosto se zgodi, da bolniki zbolijo še za kakšno pridruženo bolezen (srčno-žilne bolezni, psoriatični artritis, sladkorno bolezen itn.), ki dokazano krajšajo življenjsko dobo. Hkrati luskavica ni le »fizični« zdravstveni problem, ampak vpliva na vsa področja kakovosti življenja. Zaradi videza bolezni se namreč srečujejo s številnimi stereotipi in predsodki v družbi, kar poslabšuje socialno-ekonomski status obolelih z luskavico.

V Društvu psoriatikov Slovenije izvajajo številne aktivnosti, ki so v pomoč obolelim s to boleznijo. Društvo deluje od leta 1979 in šteje okoli dva tisoč članov, ki so aktivni v enajstih podružnicah po vsej Sloveniji. Izvajajo program obnovitvene in družinske rehabilitacije, socialne in humanitarne programe za obolele, humanitarno pomoč na domu, redno organiziramo strokovna, družabna in športna srečanja, izdajamo glasilo Za prostor pod soncem, urejamo spletno stran društva in stran na družabnem omrežju Facebook, sodelujemo pa tudi s strokovnjaki in sorodnimi društvi.

Na svetovni dan luskavice bodo pripravili akcije osveščanja v 11. slovenskih regijah. Člani društva bodo obiskovalce na stojnicah seznanjali s problematiko luskavice in o možnostih zdravljenja, razdeljevali informativna gradiva, predstavili delovanje društva in načine, kako lahko društvo pomaga obolelim pri soočanju z luskavico.

  • Luskavica je sistemska bolezen, pri kateri se lahko pojavijo tudi druge težave (metabolni sindrom - pritisk, sladkor v krvi, bolezni srca in ožilja … ).
  • Luskavica ni le 'fizični' zdravstveni problem, ampak vpliva na vsa področja kakovosti življenja.
  • Če ni ustrezno obravnavana, imajo psoriatiki zaradi bolezni večje predispozicije za razvoj pridruženih stanj in dokazano krajšo življenjsko dobo.
  • Luskavico je treba redno in natančno spremljati, predvsem pa čim prej postaviti pravilno diagnozo.
  • Do 30 odstotkov ljudi z luskavico prizadene še psoriatični artritis – bolniki morajo biti posebej pozorni na spremembe in bolečine v sklepih.
  • Vsak bolnik mora imeti svojega specialista dermatologa – danes obstajajo učinkovite metode, ki precej izboljšajo stanje bolezni.
  • Luskavico je treba skrbno in pozorno obravnavati tudi na primarni stopnji zdravljenja.

Vaši komentarji


© 2019 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media