Zaščita pred gripo in pnevmokoknimi okužbami

5. november 2018

V prihodnjih mesecih lahko pričakujemo večje obolevanje za gripo, običajno pa je vrh sezone gripe januarja ali februarja, so sporočili iz Nacionalnega inštituta za javni zdravje (NIJZ). Gripa je bolezen dihal, ki se zelo hitro širi, saj se virus prenaša s kužnimi kapljicami, kihanjem in kašljanjem in prek površin, ki so onesnažene z izločki dihal obolelega z gripo. Nevarna je zaradi zapletov, ki lahko povzročijo poslabšanje kronične bolezni ali celo smrt.

Cepljenje proti gripi zdravniki priporočajo vsem prebivalcem, še posebej pa starejšim od 65 let in bolnikom s kroničnimi boleznimi pljuč, srca, ledvic, diabetikom, osebam z imunsko pomanjkljivostjo ali zdravljenim s kemoterapijo ali radioterapijo, bolnikom z rakom ter stanovalcem  domov za starejše. Vsem tem strokovnjaki priporočajo tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam, ki povzročajo pljučnico ter tudi okužbo krvi (sepsa) in gnojni meningitis.

Cepite se lahko  pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po vsej Sloveniji. Cena cepljenja proti gripi znaša 14 evrov, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa 7 evrov. Cena cepljenja proti pnemokoknim okužbam s 13-valentnim cepivom (Prevenar) je 64,50 evra, cena cepljenja proti pnemokoknim okužbam s 23-valentnim cepivom (Pneumovax 23) pa 35 evrov.


Vaši komentarji


© 2019 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media