Bodi moški, spregovori!

5. november 2018

 V Slovenskem onkološkem društvu za moške OnkoMan so ob letošnji preventivni akciji Movember na moške naslovili poziv Bodi moški, spregovori! Z njim želijo po besedah predsednika društva Gregorja Pirca opogumiti moške, da spregovorijo o svojih težavah z zdravjem in pravočasno poiščejo zdravniško pomoč, kar je ključno za uspešno zdravljenje.

V novembru si moški v podporo akciji Movember pustijo rasti brke. Namen akcije je namreč ozaveščanje o splošnem zdravju in boleznih, ki prizadenejo predvsem moške, kot sta rak prostate in testisov. Kot je na novinarski konferenci opozoril Pirc, pa je potrebna ozaveščenost moških tudi o drugih vrstah raka, ki so prav tako v porastu in terjajo pozornost. "Čakalne vrste so velik problem našega zdravstva, še večji problem pa je, da z obiskom zdravnika odlašamo. In ko seštejemo ves zamujeni čas, ugotovimo, da nam ga ni ostalo več dosti za ukrepanje," je poudaril Pirc. Po njegovih besedah pri soočanju z boleznijo "za razliko od pogumnejših žensk moški mnogokrat izpadejo slabiči".

Onkologinja in strokovna vodja društva OnkoMan Mirjana Rajer je pojasnili, da v Sloveniji vsako leto za rakom zboli okoli 14.000 oseb, od tega 8000 moških, pri čemer je preživetje pri moških slabše kot pri ženskah. Eden od pomembnih razlogov za to je tudi, da moški bolj odlašajo z obiskom zdravnika, kar zmanjša uspešno zdravljenja.

"Bolezen ne bo minila sama od sebe, zato čim prej k zdravniku," je dejala Rajerjeva. Pirc je dodal, da so letos s pomočjo stand up komika Perice Jerkovića posneli dva provokativna video spota, ki opozarjata na posledice nepravočasnega zdravljenja. Od danes ju bo predvajala večina slovenskih televizij, na ogled pa sta tudi na Facebook strani društva.

Podporniki mednarodnega gibanja Movember torej v novembru nosijo brke. Od tod tudi izvira ime, saj moustache, kot je angleška beseda za brke, in november dasta skupaj Movember. Poleg ozaveščanja o zdravju in boleznih je gibanje namenjeno tudi zbiranju donacij. Podarijo jih organizacijam, ki so povezane z moškim zdravjem.

V Sloveniji v podporo gibanju vsako leto organizirajo nekaj dogodkov. Poleg predavanj bodo v društvu OnkoMan 16. novembra v SiTi teatru pripravili tudi dobrodelno stand up predstavo z naslovom Brade. Člani društva se bodo prav tako udeležili dobrodelnega Movember teka z brki, ki bo potekal 24. novembra v Ljubljani.

Sicer je rak prostate najpogostejša vrsta raka tako pri moških v Sloveniji kot tudi v Evropi. Obolevnost za njim pri nas in v svetu raste. Dejavniki tveganja za nastanek bolezni so starost, rasa in dednost. Petina bolnikov ima družinsko obremenitev. Zaradi raka prostate v Sloveniji umre več kot 350 ljudi na leto, okoli 1300 pa jih zboli.

Več informacij najdete na spletni strani: www.onkoman.si


V kolikor potrebujete pogovor ali morebiten nasvet, so vam na voljo člani društva OnkoMan, ki so bolezen preboleli, in psihologinja Ines Lovenjak. Telefonska številka: 031 505 777, e-pošta: info@onkoman.si.

Povzeto po STA 


Vaši komentarji


© 2019 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media