Policisti in mestni redarji so poostrili nadzor

6. november 2018

 Po vsej državi do 11. novembra poteka akcija Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu, ki opozarja na nesprejemljivost vožnje pod vplivom teh snovi. Policisti in občinski redarji pri voznikih preverjajo njihovo psihofizično stanje, izvajajo pa tudi številne preventivne aktivnosti.

Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi poslabšajo naše sposobnosti za varno udeležbo v prometu. Alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na mišljenje in zaznavanje, tako da smo manj sposobni za vožnjo in ustrezno odzivanje zlasti v kritičnih trenutkih, opozarja Agencija za varnost prometa. Vozniki naj se vnaprej dogovorijo, kako bodo prišli domov z zabave, če so pili ali uporabili prepovedane psihoaktivne snovi, so pozvali.

 Na slovenskih cestah se je letos do 30. septembra zgodilo skoraj 1100 prometnih nesreč, ki jih je povzročil udeleženec pod vplivom alkohola. Zaradi pijanih povzročiteljev je letos umrlo 14 ljudi, med katerimi je bilo kar 12 hkrati tudi povzročiteljev. Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola so povzročili vozniki motornih vozil v starosti od 25 do 34 let, sledijo pa jim stari od 35 do 44 let. Med povzročitelji smrtnih nesreč je bilo osem voznikov osebnih vozil, dva mopedista, dva voznika tovornega vozila in dva kolesarja. Devet nesreč s smrtnim izidom se je zgodilo zunaj naselja, v kar 11 primerih od 14 pa se je nesreča zgodila v temnem delu dneva.

 Po podatkih raziskave Agencije za varnost prometa alkoholizirani vozniki povzročijo približno dvakrat več prometnih nesreč z lažjo telesno poškodbo kot trezni povzročitelji nesreč in od tri do šestkrat več prometnih nesreč s smrtnim izidom. Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se sicer zgodi ob koncih tedna ob petkih in sobotah in v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah. Glede na obdobja v letu pa so najbolj problematični pomladno-poletni meseci, martinovanje in prednovoletni čas.

 Skupaj z inšpekcijskimi službami na ministrstvu za zdravje v teh dneh pozivajo tako voznike k upoštevanju pravil kot organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce, naj bodo pozorni pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač in spoštujejo določbe zakona o omejevanju porabe alkohola.

Voznike, ki bodo na posebnih 0,0 kontrolah po Sloveniji preverili stopnjo alkohola v krvi in "napihali" 0,0, bodo nagradili z brezplačnimi vstopnicami za koncert Policijskega orkestra z Vladom Kreslinom, ki bo 22. novembra v Slovenski filharmoniji v Ljubljani.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media