Arhivski posnetki predstav  SNG Drama Ljubljana

7. november 2018

S predstave O, krasni dnevi, foto: Peter Uhan

 SNG Drama Ljubljana v sodelovanju z Arhivom RTV Slovenija začenja novo programsko platformo Arheologija gledališča, v okviru katere bodo vsak drugi četrtek predvajali arhivske posnetke predstav. Namen je obuditi spomin na najboljše dosežke Drame ter omogočiti ljubiteljem gledališča, strokovnjakom in študentom zgodovinski pregled delovanja gledališča.

V novembru se bodo poklonili spominu Štefke Drolc, prve dame slovenskega gledališča. Beckettova igra O, krasni dnevi velja za pravo mojstrovino, saj je prizor z nesrečno, a očarljivo in zabavno Winnie, ki se na gričku sredi praznega odra (sveta) počasi pogreza v pesek, postal ena najprepoznavnejših ikon gledališča 20. stoletja. V uprizoritvi poleg Štefke Drolc (kot Winnie) igra še en velemojster igralske umetnosti Danilo Benedičič (kot Willie). Posnetek uprizoritve, ki jo je v sezoni 2003/04 režirala Meta Hočevar, bo na ogled v četrtek, 8. novembra, ob 20.00 v Šugmanovem salonu.

Arheologija gledališča se bo nadaljevala v četrtek, 22. novembra, ob 20.00 s Staromodno komedijo Alekseja Nikolajeviča Arbuzova, ki je bila uprizorjena v sezoni 1977/78. V igri, ki jo je režiral Miran Herzog igrata Štefka Drolc (kot Lidija Vasiljevna) in Rudi Kosmač (kot Rodion Nikolajevič).

Predvajanja bodo v Šugmanovem salonu, kot so poimenovali zgornji foyer, prostor nad Drama Kavarno. Vstopnino bodo namenili Skladu Jerneja Šugmana, ki ga je ustanovilo Združenje dramskih umetnikov Slovenije za štipendiranje nadarjenih gledaliških ustvarjalcev.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media