Pri sladkorni bolezni pogosti srčno-žilni zapleti

6. november 2018

 Sladkorna bolezen je zelo razširjena bolezen, ki ne boli, povzroča pa številne zaplete, še posebej srčno-žilne, so na skupni novinarski konferenci poudarili predstavniki društva za zdravje srca in ožilja ter zveze društev diabetikov. Obenem so pozvali k zgodnjemu odkrivanju ter pravočasnemu in učinkovitemu zdravljenju sladkorne bolezni.

Zdravnik diabetolog Aleš Škvarča je opozoril, da je po ugotovitvah stroke sladkorna bolezen prepoznana samo pri polovici oseb s to boleznijo, od teh pa je le polovica deležna zdravljenja. V Sloveniji je tako okoli 50.000 oseb, ki sploh ne vedo, da imajo sladkorno bolezen, kar je po njegovih besedah nadvse zaskrbljujoč podatek.

Pravočasna diagnoza in zdravljenje sladkorne bolezni pomembno zmanjša tveganje za dolgoročne zaplete, kot so srčni infarkt, odpoved ledvic, slepota in izguba udov, je opozoril primarij Matija Cevc, ki je tudi predsednik društva za zdravje srca in ožilja. Kar 60 odstotkov bolnikov s sladkorno boleznijo umre zaradi srčno-žilnih bolezni.

Po Cevčevih besedah sta lahko zgodnja diagnoza in učinkovito zdravljenje začetek dobrega življenja tudi s sladkorno boleznijo tipa 2. Ob tem je kardiolog Dragan Kovačič pojasnil, da imajo bolniki s sladkorno boleznijo v primerjavi z bolniki brez sladkorne bolezni dvakrat večjo verjetnost pojava in razvoja srčno-žilnih bolezni.

Nasploh so srčno-žilne bolezni najpogostejši vzrok za smrt ali prizadetost bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2. Tako ima po rezultatih mednarodnih medicinskih raziskav oseba s sladkorno boleznijo tipa 2 v primerjavi z osebo, ki te bolezni nima, od dva do šestkrat večjo verjetnost smrti zaradi srčne in možganske kapi.

Pojavnost srčnega popuščanja je pri moških s sladkorno boleznijo 2,4-krat višja kot pri nediabetičnih vrstnikih in pri ženskah s sladkorno boleznijo kar petkrat višja kot pri nediabetičnih vrstnicah. "Če se zavedate tveganja in pravočasno preverite svoje zdravstveno stanje, se lahko izognete resnim zapletom, ki ogrozijo tudi vaše življenje," je dodal Cevc.

V društvu za zdravje srca in ožilja ter zvezi društev diabetikov so ob letošnjem svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki ga bomo zaznamovali 14. novembra, skupaj oblikovali pobudo Zmanjšajmo polovico, s katero želijo združiti vse vladne, nevladne in strokovne moči, da bi hitreje udejanjili zaveze iz nacionalnega programa obvladovanja sladkorne bolezni.

Dolgoročni cilj pobude je prepoloviti število oseb, ki ne vedo, da imajo sladkorno bolezen. Osveščanju širše javnosti o pomembnosti pravočasne diagnoze sladkorne bolezni bo namenjen posvet z okroglo mizo, ki ga bosta društvo in zveza pripravila 14. novembra v Ljubljani. Že 11. novembra pa bo v Brežicah tudi državna proslava ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni.

Geslo letošnjega svetovnega dneva je Družina in sladkorna bolezen, saj veliko breme sladkorne bolezni najbolj občutijo prav družine bolnikov. Po besedah podpredsednika zveze društev diabetikov Alojza Rudolfa bodo dogodki namenjeni osveščanje o dejavnikih tveganja za nastanek sladkorne bolezni in vodenju sladkorne bolezni v okviru družine.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media