Noč in dan s Cankarjem

16. november 2018

Letos mineva sto let od smrti Ivana Cankarja, velikana slovenske pisane besede. V Mestni knjižnici Ljubljana pripravljajo posebno obliko praznovanja te obletnice in sicer  javno branje njegovih del.

Dogodek so poimenovali  Noč in dan s Cankarjem, saj bo branje potekalo neprekinjeno od petka, 16., od 20. ure, do sobote, 17. novembra 2018, do 20. ure v veliki čitalnici Slovanske knjižnice na Einspielerjevi 1 v Ljubljani.

 Iz Cankarjevega opusa so izbrali 80 kratkih besedil in na njihovo branje povabili številne kulturnike: pisatelje, pesnike, prevajalce, profesorje, založnike, knjižničarje in druge ljubitelje pisateljeve besede. Dodali so še nekaj  manj znanih besedil (Anastasius von Schiwitz, Kajetan Ogrizek, Neprijetna dogodivščina, Gospod Matevž in njegova zgodba, Kako se je useknil gospod Mozolec), ki s svojo satirično in družbeno kritično vsebino dokazujejo, da je Cankar tudi zabaven in da je imel neprekosljiv smisel za humor. Pred pričetkom branja bo 16. novembra ob 18.30 potekala Slavnostna akademija, na kateri bo med drugim MPZ Anton Foerster izvedel dve uglasbitvi Cankarjevih besedil, pisateljevo besedo pa bo interpretiral pesnik Tone Kuntner.

 V času branja bo v mali čitalnici potekala tudi projekcija dveh filmov: kratki dokumentarni film Ivan Cankar, filmski biografski esej (1949), režiserja in scenarista Borisa Režka in kratki igrani film Podobe iz sanj (1966), scenarista in režiserja Vojka Duletiča.

V avli Slovanske knjižnice bo na ogled razstava Mi vsi smo Jernej avtorja Damijana Stepančiča, v drugem nadstropju knjižnice bodo predstavljeni Cankarjevi prvotiski iz zbirke Slovanske knjižnice in filatelistična razstava Znamenite osebnosti na znamkah Slovenije. In še zanimivost: Na pošti Bežigrad (1109) bodo prvi dan dogodka, v petek, 16. novembra 2018  žigosane vse pošiljke s Cankarjevim priložnostnim žigom.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media