Povečana nevarnost srčno žilnih bolezni pri diabetikih

13. november 2018

 V Sloveniji je po ocenah okrog 200.000 oseb z diabetesom, pri čemer je, žal, diabetes še vedno prepozno odkrit in zdravljen.

Kampanja Bodi odličnjak Zavoda Diabetes javnost opozarja na nevarnosti in zaplete diabetesa, še posebej v času okrog svetovnega dne diabetesa, to je 14. november. Pogosto se diabetikom življenje predčasno konča zaradi srčnega infarkta ali možganske kapi. Na izjemno ogroženost diabetikov s srčno žilnimi boleznimi zato v letošnji kampanji opozarjajo z geslom: "Pri diabetesu misli tudi na srce".

Ljudje s sladkorno boleznijo se namreč prepogosto zanašajo zgolj na nivo krvnega sladkorja medtem, ko so ostali pomembni dejavniki (debelost, povišan krvni tlak, povišane maščobe) v ozadju. Prav tako pa je s preventivnim delovanjem potrebno omejiti obolevanje za diabetesom tipa 2 in pravočasno odkrivanje, s čimer bo storjen tudi velik korak k omejevanju srčno žilnih  bolezni.

Informacijska točka o diabetesu

V sredo, 14. novembra, na svetovni dan diabetesa, si boste lahko na Diabetes info točki na Prešernovem trgu v Ljubljani vsi obiskovalci brezplačno izmerili krvni sladkor in tudi holesterol ter prejeli svoj izvod publikacije Diabetes, v kateri so aktualne vsebine o diabetesu v preteklem letu. Predstavili bodo tudi novo spletno stran  diabetesinsrce.si, na kateri so zbrane vsebine povezane z diabetesom in srčno žilnim bolezni, z velikim poudarkom na preventivi in življenjskem slogu.

Za pomoč pri odkrivanju ogroženih oseb za nastanek diabetesa je na voljo spletni test, ki ga najdete na povezavi: https://diabetes-test.si/.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media