Konec tedna v znamenju kakijev

14. november 2018

S slavnostno otvoritvijo in blagoslovitvijo kakija se v petek, 16. novembra, ob 10. uri začenja Praznik kakija v Strunjanu. Že 18. kulinarično - zabavna prireditev se bo zaključila v nedeljo, 18. novembra, ob 15. uri. V ogrevanem šotoru v Strunjanskem parku bodo vse dni na stojnicah naprodaj sveži ali sušeni oziroma predelani kakiji (marmelade, napitki, pecivo ipd.), pa tudi drugi pridelki domačinov.

Turistično društvo Solinar iz Strunjana se vsako leto potrudi, da imajo obiskovalci tudi videti in slišati marsikaj zanimivega. Tako se lahko udeležijo vodenega ogleda solin (v petek in soboto) ali vodenega pohoda iz Portoroža v Strunjan (v soboto in nedeljo), pohoda z baklami po krajinskem parku (v petek zvečer), srečanja harmonikarjev (v nedeljo), si ogledajo razstavo kakijev in razstavo likovnih del,  poslušajo predavanja o pridelavi in uporabi in sušenju kakijev, zvečer pa uživajo ob živi glasbi.

Kot vsako leto, bodo tudi letos razglasili pridelovalca, ki je uspel vzgojiti največji strunjanski kaki. Vse prireditve so brezplačne.

 Več informacij najdete na spletni strani: https://td-solinarstrunjan.net

Kaki ni kar tako dobil ljudski naziv zlato jabolko, saj vsebuje kar tridesetkrat več vitamina A in petkrat več vitamina C kot jabolko.  Je eden najbolj zdravih sadežev: poživlja presnovo, znižuje holesterol, povečuje odpornost proti boleznim in stresu, koristen je tudi za ledvice, jetra, oči, kožo, lase, dlesni, zobe, kosti. Njegova energijska vrednost je primerljiva z energijsko vrednostjo grozdja, mandarin in banan. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media