Vse več bolnikov z rakom trebušne slinavke

15. november 2018

Rak trebušne slinavke v Evropi narašča, saj se je v zadnjih desetih letih število obolelih podvojilo. Hkrati pa ima eno najslabših statistik preživetja; pet let po diagnozi živi le še 5 odstotkov obolelih. Ta statistika se na žalost v zadnjih 40 letih ni spremenila. Možnosti za daljše preživetje imajo le tisti bolniki, ki jim bolezen odkrijejo v zgodnjih stadijih, ko je še možna operacija. Teh je zdaj na leto okoli 20 odstotkov.

Pri nas je v letu 2015 zbolelo 381 ljudi, umrlo jih je 365. Večina obolelih je starejših od 60 let, a kot pri vseh rakih, tudi pri tem zboleva vse več mlajših ljudi.

Svetovni dan raka trebušne slinavke, ki je prav danes, je priložnost za osveščanje javnosti, predvsem o tem, da je prepoznavanje bolezenskih znakov izjemno pomembno za zgodnjo postavitev diagnoze.

Simptomi so pogosto nejasni in večinoma jim ne posvečamo dovolj pozornosti. Značilno je nenadno slabo počutje, ki traja dlje časa, izrazito temen urin in svetlo, skoraj sivo blato, naglo nenamerno in občutno izgubljanje teže, porumenelost kože in sluznic ter bolečine v predelu žličke ali na sredini hrbta. Zelo pomembno je, da ob težavah nikakor ne čakajmo, ampak gremo k zdravniku, ki nas bo poslal na potrebne preiskave.

V Društvu onkoloških bolnikov so izdali zgibanko Rak trebušne slinavke Kaj mora vsakdo vedeti o tej bolezni, najdete jo na naslovu: www.onkologija.org/wpcontent/uploads/Brosurica_RakTrebusneSlinavke.pdf.

Danes, 15. novembra,   ob 17. uri bo v dvorani  Povodni mož na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani pogovor o tej bolezni z dvema zdravnicama, specialistkama onkologije in radioterapije doc. dr. Ireno Oblak, dr. med. in asist. mag. Ajro Šečerov Ermenc, dr. med.

Tudi Združenje EuropaColon Slovenija, ki zastopa bolnike z raki prebavil izvaja osveščevalno kampanjo. 
S septembrom je na Onkološkem inštitutu Ljubljana začela delovati INFO TOČKA, v kateri ima  več društev in združenj onkoloških bolnikov prostor za svoje dejavnosti. Prostor je zraven bifeja v pritličju. EuropaColon Slovenija ima svoj termin ob ponedeljkih od 9.do 16. ure, dobrodošli pa so vsi bolniki z rakom in njihovi svojci. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media