Slovenska kulturna dediščina v Slakovi glasbi in Cankarjevi besedi

19. november 2018

Marjan Bunič v vlogi Cankarja

Razprodan 24. Gala koncert Radia Ognjišče z naslovom Ko zaslišim znano melodijo je bil poklon dediščini narodnozabavnega glasbenika in harmonikarja Lojzeta Slaka. Med najbolj priljubljenimi skladbami, ki so oživele v priredbah različnih ansamblov, instrumentalistov in solistov, so obiskovalke in obiskovalci prisluhnili interpretaciji besedil največjega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja v izvedbi radijskega voditelja Marjana Buniča.

Na odru Gallusove dvorane Cankarjevega je najprej zazvenela harfa pod prsti Erike Frantar, ki je med navzoče ponesla Slakovo vižo »Ne prižigaj luči«. Mlad ansambel Nemir je zaigral in zapel skladbi »Mama, prihajam domov« ter »Deželica sonca in grozdja«. Čutna je bila izvedba ponarodele »V dolini tihi« skupine Proper, poskočna pa njihova priredba pesmi »Lahko noč, zlatolaska«.

Zagotovo so ob poslušanju koncerta zelo lepo spomini privreli na dan soprogi Lojzeta Slaka Ivanki, ki se je vsem zahvalila za »prečudovit« dogodek. Zdelo se ji je tudi neverjetno, da je bil koncert ravno v času, ko je v Cankarjevem domu gostovala Slakova razstava »Moje plošče so moje knjige«, obisk katere so  izkoristili številni obiskovalci Gala koncerta. Ti so pohvalili dejstvo, da so se glasbeniki Slakovih pesmi lotili na svojstven način in jih zaigrali v drugačnem slogu. Predvsem so to storili Slovenski citrarski kvartet, Kvintet Vintgar, pevka Irena Vrčkovnik, pianist Gašper Konec, Manca in Benjamin Izmajlov, Vokalni band Kreativo in basbaritonist Marcos  Fink. O tem, kako neprekosljiva je harmonika, pa so dokazali Veseli Dolenjci z venčkom Slakovih domoljubnih pesmi, Ansambel Igor in zlati zvoki s skladbama »Minili sta že leti dve« in »Pomlad na deželi« ter Modrijani, ki so izvedli »Mavrico« in »Še enkrat«.

Radijci v narodnih nošah

Občinstvo je navdušila sklepna točka – nastop radijskih sodelavcev. Marjan Bunič, Jure Sešek, Andrej Jerman, Jan Gerl in Miha Močnik so ob pomoči kontrabasista Primoža Urbanca zapeli venček najbolj znanih Slakovih melodij in z njimi povabili k veselju, petju in prijateljstvu.

P, S. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media