Slišati moramo glas žrtev in njihove zgodbe

24. november 2018

 Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja je v  Galeriji Kresija v Ljubljani odprlo razstavo z naslovom Ko je drugič udaril v vrata, sem čez luknjo prelepila plakat. Osem umetnic in umetnikov je upodobilo deset pripovedi žensk, ki so se zaradi nasilja umaknile v varno hišo društva. Razstava, ki bo odprta do 7. januarja 2019,  je priložnost, da o nasilju  spregovorimo na glas in v najrazličnejših kontekstih. Le tako bomo prepogosto neslišnim in nevidnim žrtvam dali glas in obraz. To je tudi opozorilo, da se vse začne z besedami. Tako nasilje kot preprečevanje nasilja.

 Društvo za nenasilno komunikacijo in Društvo SOS telefon v skupni izjavi opozarjata, da je intimnopartnersko nasilje nad ženskami globoko ukoreninjena in uničujoča kršitev človekovih pravic. V zadnjih 30-ih letih je bil na področju preprečevanja in ustavljanja nasilja dosežen pomemben napredek. V zadnjem času pa se situacija ponovno slabša. Opažajo, da je vedno več ljudi, tako v laični kot strokovni javnosti, bolj pripravljenih verjeti tistim, ki nasilje povzročajo, kot tistim, ki ga doživljajo. Zato se lahko zaradi nasilja obsojeni povzročitelji razglašajo za žrtve sistema, za nasilje ne sprejmejo odgovornosti in še po koncu partnerskega odnosa nadaljujejo s pritiski, grožnjami, izsiljevanjem, zalezovanjem, ekonomskim nasiljem in telesnimi napadi. Povzročitelji nasilja želijo tako zadržali moč in nadzor nad svojimi bivšimi partnerkami, za kar pogosto zlorabijo stike z otroki.

Več osveščevalnih dogodkov proti nasilju  se bo zvrstilo v naslednjih  dobrih dveh tednih in sicer od 25. novembra,  mednarodnega dneva  boja proti nasilju nad ženskami, do 10. decembra., mednarodnega dneva človekovih pravic. Napovednik dogodkov, večinoma gre za predavanja in preventivne delavnice,  najdete na spletni strani Društva za nenasilno komunikacijo, na naslovu:  www.drustvo-dnk.si/

Med drugim  je širši javnosti namenjen pogovor o nasilju v intimnopartnerskih odnosih pod naslovom Ali je to znak za preplah? V ponedeljek , 26. novembra, ga organizira  Društvo Ključ v sodelovanju z Društvom za nenasilno komunikacijo in Društvom SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja. Pogovor bo v  lokalu Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana, med 14. in 15.30 uro.

Društvo za pomoč ženskam in otrokom žrtvam nasilja Varna hiša Gorenjske pa v petek, 7. decembra, vabi na pohod na Šmarjetno goro z naslovom Hodimo proti nasilju v družbi. Zbor je ob 10. uri pred  parkiriščem pod Šmarjetno goro v Kranju. Prijavite se lahko na telefonski številki 030 380 380 ali 051 200 083.

 Psihično, fizično, spolno, ekonomsko ... nasilje 

V Sloveniji je po podatkih državnega statističnega urada v obdobju od leta 2010 do 2014 povprečno približno 1600 žensk na leto  doživelo fizično ali spolno nasilje. Spolno nasilje v širšem smislu pa jih je prijavilo povprečno približno 200 na leto.

Ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami so pri  Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica – Zveza) pripravili nova priporočila za obravnavo žrtev nasilja v družini v zdravstvenih ustanovah ter priporočila za prepoznavanje in obravnavo zlorabljenega otroka. Najdete jih na spletni strani http://www.zbornica-zveza.si

 SOS telefon za žrtve nasilja

Na brezplačno številko: 080 - 11 55  lahko vsak delavnik od 12. do 22. in vsak dan od 18. do 22. ure  pokličete, če imate izkušnje z nasiljem v družini, partnerskih ali sorodstvenih zvezah, na delovnem mestu ali v drugih odnosih. 

Otroci, mladostnice, mladostniki  ter odrasli ženske in moški se lahko zaupno in anonimno pogovorite  s strokovno usposobljenimi svetovalkami. Dogovorite se lahko za osebno psihosocialno ali psihološko pomoč žrtvam nasilja v družini in žrtvam spolnih zlorab, za vključitev v podporno skupino, za umik v eno od dveh zatočišč za ženske in otroke,  za prijavo nasilja (v vašem imenu ali anonimno) na institucije ali za posredovanje na institucijah, če niste zadovoljni z obravnavo določenega primera nasilja.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media