Karitas kliče k pomoči ljudem v stiski

22. november 2018

 Teden Karitas, ki bo potekal od ponedeljka, 26. novembra, do nedelje, 2. decembra pod geslom Mladost iz korenin modrosti, nagovarja k povezanosti med mladimi in starejšimi. 

Sodelavci Slovenske karitas pozivajo javnost k sočutju in pomoči ljudem v stiski.  Prostovoljci župnijskih karitas bodo v novembru in decembru pripravili vrsto dobrodelnih prireditev, s katerimi bodo poskušali lajšati stiske in opozoriti na pomen solidarnosti. 

Stiska posameznikov in družin je velika, so sporočilu za javnost izpostavili v Nadškofijski karitas Maribor, ki 30. novembra vabi nove prostovoljce k uvodnemu srečanju. Na njihova vrata je v desetih mesecih letošnjega leta potrkalo nekaj več kot 4000 oseb, ki so prosile za različne oblike pomoči.  V mreži Župnijskih karitas so razdelili 407 ton hrane iz operativnega programa EU za materialno pomoč najbolj ogroženim in drugo podarjeno humanitarno pomoč. Ta je namenjena 17.000 socialno najbolj ogroženim osebam na širšem mariborskem, koroškem in ptujskem območju.

Opažajo največje stiske v primerih, ko družine in posamezniki ne morejo poravnavati osnovnih položnic za nujne življenjske potrebščine in druge sprotne obveznosti. Veliko je brezposelnih, ki jim je poteklo nadomestilo in sedaj prejemajo samo denarno socialno pomoč in otroške dodatke. Po pomoč pridejo  tudi zaposleni in upokojenci, ki se le s težavo prebijajo iz meseca v mesec. Vse pogosteje ugotavljajo, da imajo številni iskalci pomoči tudi težave s telesnim in duševnim zdravjem. "Trenutno se najpogosteje srečujemo s prošnjami za kurjavo in za topla zimska oblačila, z zaostanki pri plačilih električne energije, opomini pred odklopom. Zaznali smo dolgove za prostovoljno zdravstveno zavarovanje," pojasnjujejo v Nadškofijski karitas Maribor, kjer opažajo tudi povečano povpraševanje po oblačilih in drugih rabljenih artiklih (posteljnina, posoda, igrače).

Lani je bilo v različne programe Slovenske karitas vključenih skoraj 165.000 ljudi, od tega 30.000 otrok in 49.000 starejših. S pomočjo v hrani so pomagali 94.884 ljudem po vsej Sloveniji. V sklopu materialne pomoči so razdelili 3497 ton hrane, pomagali so tudi z rabljenimi oblačili, higienskimi pripomočki in kurjavo. Vsako leto v njihovih dejavnostih sodeluje skoraj 11.000 prostovoljcev, ki delujejo v 458 župnijskih karitas. V obliki plačila najnujnejših položnic so lani pomagali 14.785 ljudem.

Med številnimi  dobrodelnimi prireditvami, ki bodo potekale v Tednu karitas,  bo v Celju  v sredo, 28. novembra,  že tradicionalni koncert Klic dobrote. Več dogodkov najdete na spletni strani:  www.karitas.si/teden-karitas-2018.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media