Alkoholizma ne jemljemo dovolj resno

26. november 2018

vir: NIJZ

 Prekomerno pitje alkohola v Sloveniji predstavlja velik problem, saj podatki kažejo, da skoraj polovica prebivalcev Slovenije (43 odstotkov) starih 25 do 64 let pije visoko tvegano, vsak drugi 17-letnik pa je bil v življenju že vsaj dvakrat opit, je bilo slišati na nacionalni konferenci o alkoholni politiki, ki jo je organiziral Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) skupaj z Ministrstvom za zdravje in Svetovno zdravstveno organizacijo.

Posledice alkoholizma so hude. Samo zaradi bolezni in stanj, ki so izključno povezani z alkoholom, ter prometnih nezgod, ki jih povzročijo alkoholizirani vozniki, vsako leto v Sloveniji v povprečju umre vsaj 1000 oseb. Z alkoholom povezano nasilje se pojavlja med partnerji, v družinah, na delovnem mestu, v obliki spolnega nasilja, nasilja nad otroki in podobno. Žal pa je pogosto neprepoznano.

 Kot je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Pia Vračko bi morala družba imeti ničelno toleranco do primerov alkoholiziranih voznikov, prepovedati pa bi bilo treba tudi prodajo alkoholnih pijač na bencinskih servisih.  Projekti, kot so MOSA – Mobilizacija skupnosti za odgovornejši odnos do alkohola in SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, kažeta dobre rezultate, a je alkoholna politika po besedah Vračkove politično in interesno področje, kjer ni mogoče pričakovati hitrih rezultatov. Gre za trd oreh, ki zahteva inovativnost, pri tem pa bi morali sodelovati vsi - družba, mediji, interesne skupine in politika.

 Za zmanjšanje posledic pitja alkohola Svetovna zdravstvena organizacija državam priporoča sprejetje dokazano učinkovitih ukrepov, med katere sodijo omejevanje fizične in cenovne dostopnosti alkohola, omejevanje oglaševanja alkoholnih pijač, zgodnje prepoznavanje in obravnavanje tveganih pivcev, zdravljenje duševnih in vedenjskih motenj ter drugih bolezni in stanj zaradi pitja alkohola, preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola in povečevanje odgovornosti strežnega osebja. »V Sloveniji ste bili v zadnjih letih najuspešnejši na področjih preprečevanja vožnje pod vplivom alkohola, vodenja in ozaveščanja, omejevanja dostopnosti alkohola, preprečevanja negativnih posledic pitja in zastrupitev z alkoholom ter obravnave tveganega in škodljivega pitja in zasvojenosti. Manj uspešni pa ste bili na področjih omejevanja oglaševanja alkohola, preprečevanja posledic neformalne pridelave in nedovoljene ponudbe in prodaje alkohola ter zmanjševanja cenovne dostopnosti alkohola,« je povedala  dr. Darina Sedlakova, vodja Urada Svetovne zdravstvene organizacije v Sloveniji.

 Kot kažejo rezultati ankete NIJZ prebivalci Slovenije v veliki meri podpirajo nove ukrepe za omejevanje porabe alkohola. Velika večina naših prebivalcev (kar 83 %) jih namreč podpira uvedbo obveznega navajanja sestavin in energijske vrednosti na embalaži alkoholnih pijač, dve tretjini (65 %) pa jih podpira uvedbo ničelne tolerance alkohola za vse voznike.

Opažate, da preveč pijete? Se s težavami zaradi alkohola spopadajo vaši bližnji? Po nasvet se lahko obrnete na vašega izbranega osebnega zdravnika, psihologa in druge strokovnjake v zdravstvenem domu, strokovnjake iz centra za socialno delo in sodelavce iz nevladnih organizacij v vašem kraju in regiji. Koristne informacije, med drugim tudi kratek vprašalnik za samooceno pitja in nasvete, kam po pomoč, najdete na naslovih: www.nalijem.si, www.sopa.si


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media