Meroslovje blaži zmedo 

13. december 2018

 "Vsak dan se na vseh področjih življenja srečujemo z različnimi merjenji: mase, dolžine, hitrosti, časa, temperature, tlaka itn. Tega se niti ne zavedamo, pa vendar za pravilnost meritev skrbi kompleksen sistem meroslovja, brez katerega bi živeli v veliki zmedi. Točne meritve nam uravnavajo življenje in s tem čas, nakupe, omogočajo postavljanje pravilnih diagnoz v zdravstvu, življenje v zdravem okolju, zdravo hrano, tehnološki napredek pa tudi ugotavljanje, ali je v nakitu res toliko zlata, kot mora biti, in še veliko drugega." S temi besedami na Urad za meroslovje pojasnjujejo razloge, da so na Krakovskem nasipu ob reki Ljubljanici postavili 22 velikih plakatov, ki opominjajo na pomen merjenj in merskih enot v vsakdanjem življenju.

Drugi razlog za razstavo, pa je v tem,da so sredi novembra v Parizu potrdili novo definicijo kilograma in še treh drugih enot iz mednarodnega sistema enot. Spremembe definicij kilograma, ampera, kelvina in mola bodo začele veljati 20. maja prihodnje leto.

Razstava na Krakovskem nasipu  je postavljena dvosmerno. Plakati v smeri hoje proti centru mesta prikazujejo pomen točnih meritev v vsakdanjem življenju.  Predstavljena so merila in postopki, ki zagotavljajo potrošnikom pravilen obračun blaga in storitev, ter oznake, s katerimi se lahko prepričajo, da merilo kaže točno. Mimoidočim tako plakati sporočajo, da lahko denimo zaupajo merilu, ki izmeri količino pretočenega goriva na bencinski črpalki ali pa tehtnici v trgovini, ko kupijo kilogram sadja. "Skrbimo, da dobite toliko, kot plačate," se glasi napis na enem od plakatov.

V drugi smeri hoje od centra mesta proti Krakovskem nasipu pa so predstavljene osnovne enote mednarodnega sistema enot SI, ki zagotavlja, da je meter v Sloveniji enak metru kjerkoli na svetu. Predstavljen je tudi zgodovinski razvoj merjenj in definicij posameznih enot, ki se zaključi s sprejeto redefinicijo mednarodnega sistema SI.

Razstavo si lahko ogledate do 15. januarja 2019.

Cesarica Marija Terezija je v času svojega vladanja v Avstro-Ogrski monarhiji vpeljala za tiste čase vzoren red na področju meroslovja, zaradi česar je imela Slovenija že v 18. stoletju urejen meroslovni sistem, kjer je bilo poleg mer in merskih enot poskrbljeno tudi za primerno kontrolo in označevanje plemenitih kovin. V Ljubljani so na primer za nadzor trgovskega prometa na Bregu ob Ljubljanici, kjer je postavljena razstava, postavili že sredi 18. stoletja javno tehtnico, v začetku 19. stoletja pa v okviru mitnice tudi mestno tehtnico za tehtanje blaga, ki so ga pripeljali v mesto. V letu 1877 je bil na naslovu »Na Prulah 17« (sedaj Grudnovo nabrežje 17) delujoč meroizkusni oz. merosodni urad. Na tem mestu še vedno deluje Urad RS za meroslovje.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media