Z upoštevanje priporočil bo raka manj

4. marec 2019

Teden boja proti raku, ki se začenja z današnjim dnem in ga prireja Zveza slovenskih društev za boj proti raku, v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana,  poteka pod geslom »Evropski kodeks=manj raka«. Organizatorji poudarjajo, da je za uspešno obvladovanje raka treba upoštevati prav vsa priporočila Evropskega kodeksa proti raku, ne le tista, ki opozarjajo na zdrav življenjski slog.

Strokovnjaki  priporočajo, da omejimo sončenje, zračimo prostore, se izogibamo nevarnim snovem na delovnem mestu in v bivalnem okolju, ženske naj čim dlje dojijo in se izogibajo hormonskemu zdravljenju menopavznih težav, starši pa naj poskrbijo, da bodo otroci cepljeni proti HBV in HPV. Z upoštevanjem teh nasvetov bi lahko pojavnost raka zmanjšali za 30 do 50 odstotkov. 

Pet najpogostejših vrst raka pri nas – kožni (brez melanoma), rak prostate, pljuč, rak debelega črevesa in danke in  dojke obsegajo skoraj 60 odstotkov vseh novih primerov rakavih bolezni. Vendar pa onkologi trdijo, da skoraj 60 odstotkov bolnikov z rakom pozdravimo. Presejalni program Zora, Dora in Svit uspešno zmanjšujejo obolevanje za rakom in povečujejo preživetja oz. zmanjšanja umrljivosti. Zbolevnost za rakom materničnega vratu se je zmanjšala za 61 odstotkov (skoraj 130 primerov letno manj) in za rakom debelega črevesa in danke za 20 odstotkov (skoraj 400 primerov manj letno). Osebe, katerim so raka odkrili v presejalnih programih, umirajo štirikrat manj pogosto kot enako stare osebe, pri katerih so bolezen  odkrili izven presejalnih programov. Zadnja leta ne narašča pljučni rak pri moških, saj ti kadijo manj. Žal pa se pogostost kajenja pri ženskah ne zmanjšuje, zato  je pljučni rak na tretjem mestu na lestvici najpogostejših rakov pri ženskah po zbolevnosti in na drugem mestu po umrljivosti.

Na današnji novinarski konferenci so strokovnjaki opozorili, da imamo dobro zgodnjo diagnostiko, bolnikom ponudimo najbolj učinkovito zdravljenje, še bolje pa moramo urediti celostno rehabilitacija ter omogočiti paliativno oskrbo vsem bolnikom, ki jo potrebujejo.

Slovenija  je bila  po  oceni  za  leto  2018  v  prvi  tretjini evropskih  držav  po  zbolevnosti  in umrljivosti za rakom. Po podatkih Registra raka RS v zadnjih letih zboli za rakom več kot 14.000 prebivalcev, blizu 8.000 moških in več kot 6.000 žensk. Umre pa več kot 6.000 ljudi, približno 3.500 moških in 2.700 žensk.  Največ, 62 odstotkov moških in 60 odstotkov žensk, je zbolelo po 65. letu starosti.  Zaradi staranja prebivalstva bo v naslednjih desetletjih breme raka večje.

Najpogostejši raki pri nas (kože, prostate, debelega črevesa in danke, pljuč in dojke), ki predstavljajo skoraj 60 odstotkov vseh rakov,  so povezani z nezdravim življenjskim slogom, čezmernim sončenjem, nepravilno prehrano, kajenjem in čezmernim pitjem alkoholnih pijač; ogroženost z njimi je treba zmanjšati z ukrepi primarne preventive.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media