Na svoje pravice moramo paziti tudi potrošniki

15. marec 2019

Po vsem svetu danes obeležujejo dan pravic potrošnikov. Letos je posvečen pametnim napravam, ki nam olajšujejo življenje, a lahko hkrati predstavljajo veliko grožnjo. Danes bodo predstavniki Evropskega potrošniškega centra (EPC)  ves dan v nakupovalnem središču v Celju informirali in  osveščali potrošnike o njihovih pravicah. 

Številne naprave v našem življenju so res vse bolj pametne, kar pa ne velja tudi za njihovo varnost. "Dandanes se potrošniki pogosto ne zavedajo, da so naprave - od pametnih telefonov do merilnikov srčnega utripa, sijalk, igrač, določenih aplikacij, glasovno aktiviranih pomočnikov do pametnih televizorjev in številnih drugih izdelkov - povezane s spletom," opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Pametnim napravam potrošniki zaupajo, saj jim olajšajo življenje. A ugodje in navidezna varnost lahko zavajata. Na udaru niso samo pametne naprave, ampak je v nevarnosti vse, kar je hkrati z njimi, če niso dobro zavarovane, povezano v isto omrežje. Ob vprašanju vdorov je tu še vprašanje zbiranja in obdelave podatkov o uporabniku pametne naprave.

V ZPS potrošnikom svetujejo, da ob nakupu pametne naprave takoj spremenijo geslo za dostop, onemogočijo dostop do informacij, kaj z napravo počnejo in kakšne meritve so z njo opravili, v stanovanju oziroma hiši pa je zelo priporočljivo, da pametne naprave povežejo z brezžičnim omrežjem, ki je ločeno od tistega, ki ga uporabljajo za povezavo z računalnikom ali domačim strežnikom.

Evropska komisija tako s sprejemanjem zakonodaje kot sodelovanjem z vsemi akterji na področju varovanja pravic potrošnikov dokazuje, da to področje na evropski ravni postaja vse bolj pomembno. V Sloveniji pa na področju varstva potrošnikov vedno bolj zaostajamo, osrednja potrošniška organizacija je še naprej odvisna zgolj od posameznikov, ki plačujejo članarino, še opozarjajo na zvezi potrošnikov.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo  deluje Evropski potrošniški center Slovenija (EPC), ki pa potrošnikom nudi svetovanje le trikrat na teden po eno uro.  Sedež je na Kotnikovi 5 v Ljubljani, e-naslov: epc.mgrt@gov.si,  telefon: 01 400 3729. Na njihovi spletni strani: www.epc.si najdete številne uporabne informacije in nasvete, seznanite se lahko z evropskimi in nacionalnimi predpisi s področja varstva potrošnikov,  ali pa svetovalcem zastavite vprašanj v zvezi z težavami pri nakupih in potovanjih v Evropi.  


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media