Ko ne moreš, kam bi želel

6. maj 2019

 V Sloveniji je po podatkih raziskave 41 odstotkov posameznikov, ki v svoji bivalni soseski nimajo trgovine, banke, pošte ali javnega  transporta. Med starejšimi od 65 let ta delež naraste na skoraj polovico. Tako izgubijo možnosti za vsaj relativno neodvisno življenje. 

Do izključenosti lahko pride tudi v zasebnih stanovanjih ali domovih starejših občanov, kjer za starejšo osebo skrbijo formalni ali neformalni oskrbovalci.  Ena izmed najhujših oblik prostorskega izključevanja  je preprečevanje ali omejevanje gibanja. Pogosto se dogaja, da  odločanje glede oskrbe prepuščeno izključno profesionalnim ekspertom in oskrbovalcem, medtem ko starejši ne morejo soodločati o  organizaciji oskrbe. 

Zavod OPRO na to temo v  četrtek, 9. maja,  ob 18:30 v Centru kulture Španski borci organizira pogovor z naslovom Ko ne moreš, kamor bi želel: Pomen ureditve prostora za polno državljanstvo v starosti.  

V pogovoru bodo sodelovali asistentka na Fakulteti za socialno delo in nekdanja  direktorica doma Doma Petra Uzarja dr. Anamarija Kejžar, pomočnica direktorice DSO Ljubljana Vič-Rudnik za strokovne zadeve Barbara Purkart in predsednik Mestne zveze upokojencev Ljubljana Marjan Sedmak.

OPRO, zavod za aplikativne študije, opozarja na probleme, o katerih se v javnosti malo ali pa sploh ne govori, zato ker so to problemi marginaliziranih, spregledanih in za odločevalce nepomembnih ljudi. Med drugim pripravljajo cikel pogovorov o socialni izključenosti starih ljudi. Več informacij najdete na spletni strani: http://opro.si.

Vljudno vabljeni!


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media