Ukrepajte in povečajte možnost preživetja

16. oktober 2019

 Ob današnjem svetovnem dnevu oživljanja Slovenski reanimacijski svet in Rdeči križ Slovenije osveščata o pomenu oživljanja z namenom, da bi si ljudje med seboj pomagali takrat, ko je pomoč najbolj potrebna. Kot so opozorili, se namreč 60 odstotkov srčnih zastojev zgodi v bližini sorodnika ali prijatelja. Trije enostavni koraki, ki lahko rešijo življenje, so prepoznavanje znakov srčnega zastoja, klic na 112 in izvajanje stisov prsnega koša.

Na leto se pri nas zgodi do 1700 srčnih zastojev. To pomeni 3-5 oseb vsak dan. Nobena služba nujne medicinske pomoči ne more nadomestiti očividcev, ki ukrepajo v prvih 5 minutah. V zadnjih 20 letih nam je uspelo tudi zaradi večjega odziva očividcev izboljšati preživetje po srčnem zastoju za trikrat. Zavedanje ljudi, da lahko oseba po srčnem zastoju v primeru, da ne začnemo oživljanja, umre v 10 minutah, je zato izjemno pomembno. Brez oživljanja že v treh do petih minutah nastanejo nepopravljive okvare možganov, stisi prsnega koša pa možnost preživetja povečajo za trikrat.

Geslo letošnje akcije sporoča, da lahko oživlja skoraj vsakdo. Otroci od četrtega do osmega leta lahko pomagajo tako, da prepoznajo znake srčnega zastoja in pokličejo na številko 112. Otroci med 8. in 12. letom lahko že izvajajo stise prsnega koša, od 12. leta pa lahko tudi že uporabljajo defibrilator, so izpostavili v sporočilu za javnost.

Po vsej Sloveniji v teh dneh potekajo številki dogodki za osveščanje o oživljanju, razpored  najdete na: na http://slors.szum.si/svetovni-dan-ozivljanja-2019.

Kako ukrepamo

Zgodnja prepoznava srčnega zastoja in klic na 112

Človek, ki se ne odziva in ne diha, je mrtev. Če ne bomo ukrepali, bo tak tudi ostal. Tudi če niste prepričani, da gre za srčni zastoj, ravnajte, kot da je oseba v srčnem zastoju!

Pokličite na 112 in dispečer vam bo postavil vprašanja, s katerimi bo prepoznal srčni zastoj. Nato vam bo podal ustrezna navodila, kako oživljati in povedal, kje je najbližji defibrilator (AED). Poiščite ga ali pošljite nekoga ponj, saj njegova uporaba občutno poveča možnost preživetja. Je varen za uporabo. Potrebno je le slediti navodilom. Javno dostopnih defibrilatorjev je po vsej Sloveniji že 2093, lokacije najdete na spletni strani: www.aed-baza.si.

Hitri in učinkoviti stisi prsnega koša

Bistveno je, da osebi, ki ne diha, poganjamo kri po telesu in na ta način kupujemo čas. Z učinkovitimi stisi prsnega koša poganjamo kri po telesu, nadomeščamo delovanje srca in skrbimo, da možgani in srčna mišica dobijo vsaj minimalno količino kisika in energije zaradi pretoka krvi in na ta način celice počasneje odmirajo. 

Za stise prsnega koša je pomembno:

- Na sredini prsnega koša

- Globina 5 cm in ne več kot 6 cm (pri otrocih 1/3 prsnega koša)

- S frekvenco 100/min (v ritmi skladbe Bee Gees Stayin Alive)

Ob pravilnem izvajanju stisov prsnega lahko pride do različnih poškodb prsnega koša, a  nobena doslej ni bila usodna za osebo, ki so jo oživljali.

Če niste vešči oživljanja tudi z umetnimi vpihi, izvajajte le stise. Če pa izvajate pravilne vpihe, bo preživetje boljše Po 30 stisih prsnega koša izvedete 2 vpiha. Čas vpiha je 1 sekundo, prsni koš se mora dvigniti. Nato počakate približno 1 sekundo, da se prsni koš spusti in takoj ponovite še drugi vpih. Prekinitev stisov prsnega koša naj ne traja več kot 10 sekund. Če vpihi niso uspešni, nadaljujete kontinuirano le s stisi prsnega koša. Čimprej uporabite defibrilator.

Na fotografiji: Na novinarski konferenci so otroci in mladostniki s posebnimi potrebami v družbi ambasadorja Svetovnega dneva oživljanja Jureta Koširja predstavili tri enostavne korake, s katerimi vsi lahko pomagamo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media