Gore nas bodo počakale

16. marec 2020

 Planinska zveza Slovenije (PZS) vse planince, alpiniste, plezalce, turne smučarje in kolesarje ter druge obiskovalce in ljubitelje gora poziva, naj se glede na trenutne razmere vsem aktivnostim v gorskem svetu odpovejo, razen lažjih sprehodov v bližini doma, brez obiskovanja zahtevnejših in obljudenih ciljev. Ne izpostavljajmo se po nepotrebnem v gorah, da ne bo to botrovalo nesrečam in še dodatni obremenjenosti tako reševalnega kot medicinskega osebja.

Prav tako odsvetuje vse skupne dolinske aktivnosti v okviru društev, odsekov ali posamezno organiziranih skupin. Za preprečitev širjenja koronavirusa bomo največ naredili, če ostanemo doma v družinskem krogu ... gore nas bodo počakale, svetujejo v PZS.

 Tudi Gorska reševalna zveza Slovenije odsvetuje dejavnosti na prostem, pri katerih je večja možnost poškodb, še posebej naj se ljudje izogibajo visokogorja, saj so razmere v gorah še vedno zelo zahtevne in nevarne. V  sedanji epidemiološki situaciji so namreč omejitve tudi pri gorskem reševanju. Ob sumu na okužbo ponesrečenca s COVID-19 bodo piloti prevoz s helikopterjem zelo verjetno odklonili, gorski reševalci pa bodo najprej poskrbeli za lastno varnost in reševanja se lahko precej zapletejo, saj v tej situaciji ni nič samoumevno.

Planinska zveza Slovenije poziva vse obiskovalce gora k upoštevanju naslednjih priporočil:

- Planinska društva oz. klubi in njihovi odseki naj začasno ustavijo izvajanje vseh dejavnosti - planinskih izletov, dejavnosti alpinističnih, športnoplezalnih, turnokolesarskih, turnosmučarskih in planinskih šol, tečajev, usposabljanj, družabnih dogodkov, krožkov, občnih zborov ...

- Članstvo odsekov in alpinističnih klubov naj ne izvaja alpinističnih vzponov, alpinističnih smukov, turnega smučanja, plezanja vseh smeri, vsega gorništva ter drugih dejavnosti na prostem ali v gorskem svetu, skratka vseh dejavnosti, pri katerih se udeleženci izpostavljajo potencialni možnosti poškodb in posledične potrebe po reševanju, hospitalizaciji itd.

- Planinske koče so do nadaljnjega zaprle svoja vrata, prav tako plezalni centri in telovadnice, zavedajmo pa se, da vsako druženje dveh ali več planincev, plezalcev, smučarjev, kolesarjev ... bodisi na turi, v plezališču ali avtomobilu, pomeni nepotrebno izpostavljanje prenosa virusa.

- Velika možnost prenosa okužbe je z dotikanjem površin, na katere se je prenesel virus z dotikom človek-predmet in tudi predmet-predmet. Sem spadajo jeklenice, klini, skobe zelo zahtevnih zavarovanih planinskih poti, plezalni oprimki, kompleti, vrvi v plezališčih, ograje, klopce ...

- PZS še priporoča, da se vse načrtovane gorniške aktivnosti v tujini do preklica odpovejo.

Foto: Manca Ogrin


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media