Tesnobo si lajšajmo tudi s humorjem

1. april 2020

V času epidemije novega koronavirusa se po nasvetu strokovnjakov ne smemo prepustiti pretiranemu strahu, ker to lahko na dolgi rok vodi v slabšanje imunskega sistema. Raje poskrbimo za dobro počutje, h kateremu prispeva tudi dober humor, predlagajo. Tega nasveta ob današnjem dnevu norcev gotovo ne bo težko upoštevati.

Zdajšnja zdravstvena kriza pri vseh vzbuja vsaj malo tesnobe in strahu, ki sta do neke mere celo zaželena. Varujeta nas namreč pred tem, da bi se vedli tvegano. Če pa se občutki tesnobe izražajo kot obup ali pretiran strah, razdražljivost in jeza, bi ta močan čustven odziv lahko preveč omejil našo zmožnost za organizirano vedenje in načrtovanje, meni klinična psihologinja Jana Strniša iz Zbornice kliničnih psihologov Slovenije.

V navalu panike ali razdražljivosti lahko impulzivno storimo nekaj, kar bi povečalo verjetnost za okužbo povečalo. "Lahko se denimo v naglici preveč dotikamo kakšnih površin ali pozabimo na priporočila," je naštela psihologinja.

Razne šale, ki krožijo na temo koronavirusa, so po besedah Strniše lahko tudi sredstvo za zmanjšanje naše tesnobnosti. Humor na družbenih omrežjih lahko olajša težko obdobje epidemije, ljudi zbližuje in pomirja. "Humor, ki ni žaljiv ali agresiven do drugega, je zdrav obrambno-varovalni mehanizem in zdrav način soočanja s stisko," je poudarila. Tudi dobra volja nam po njenih besedah pomaga, da omejimo svojo tesnobo in se raje usmerimo v prijetne stvari, kar šale so.

Tiste dele naših možganov, ki so bolj povezani s čustvovanjem, pri smehu ob šalah preplavijo živčni prenašalci, ki so povezani z občutji sreče in zadovoljstva. "Kadar so naši možgani preplavljeni s snovmi, ki sprožajo prijetno počutje, občutke zadovoljstva, sreče in pomirjenosti, enostavno ni prostora za stisko, globoko žalost in strah ali občutke jeze in razdražljivosti," je pojasnila psihologinja.

Neposredne povezave med zdajšnjo nekajtedensko obremenjenostjo zaradi epidemije in imunskim sistemom po njenih navedbah sicer ni, saj se imunski sistem slabi šele takrat, ko je obdobje stresa daljše. "Če je naše telo dolgo zelo obremenjeno, je nenehno v bojni pripravljenosti. Ko pa se začasno pomirimo in se ta bojna pripravljenost konča, se naš imunski sistem poruši, ker je bil prej toliko v pogonu in so se vse rezerve izčrpale," je spomnila. Če bo tudi epidemija trajala dlje, se lahko zgodi, da bomo zaradi tega postali manj odporni. Pač pa bi do neposredne povezave med nekajtedensko obremenjenostjo zaradi epidemije in imunskim sistemom lahko prišlo, če bi se zaradi hude stiske pojavile motnje spanja. Če ne spimo, se namreč imunski sistem sčasoma poslabša,  je dodala psihologinja Jana Strniša.

Nasmejmo se

 Naj spomnimo, da Slovenski etnografski muzej zbira smešnice in vice na temo koronavirusa. Pošljite jih na e-mail naslov Vici.SEMuzej@gmail.com. Kasneje jih bodo izdali v posebnem dokumentu, v katerem bodo z odmikom časa ujeta posebnost tega trenutka in naša življenja v njem in ki bo postal del zbirke kustodiata za Duhovno kulturo.

Vsak dan izberejo nekaj šal, preberite jih na spletni strani: www.etno-muzej.si/koronski-humor.

Nekaj smo jih izbrali za vas:

*Že kdo ve, če se že lahko tuširamo ali si še vedno samo umivamo roke?

*Policija svetuje: v avtu na vidnem mestu ne puščajte vrednejših stvari, kot so konzerve, makaroni, toaletni papir ,...

*Koliko časa koronavirus preživi na položnicah? Jaz jih bom pustil kakšen mesec v karanteni za ziher.

*Samoizolacijski nasvet: Sami se ostrižite. To vas bo še dodatno motiviralo, da ne boste upali iz hiše še vsaj kakšen teden.

*Kratko sporočilo poštarju, ki mi nosi položnice: #ostanidoma

*Nove slovenske kletvice (pred trgovino):

- Naj ti voda zalije vse zaloge sekret papirja.

- Naj ti iskra kresne ves tisti alkohol za razkuževanje.

- Naj ti zelena plesen požre ves kvas kar ga imaš.

*"Peter ima 42 sličic in babica mu jih je kupila še 27. Koliko ima Peter skupaj vseh sličic?" "Otroci, ne nasedajte tem fintam! To je zavajajoče vprašanje, saj babica ne sme iz hiše! Tako da je pravi odgovor 42!".

*Če ne poslušate nasvet zdravnika, poslušajte vsaj nasvet električarja. "Bolje je izolacija, kot ozemljitev!"

*Nasvet za čas karantene: vsak drugi dan probajte kavbojke, ker trenirka in pižama dajeta vtis, da je vse ok.

 Povzeto po STA in A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media