Vsak prebivalec na leto porabi nekaj manj kot kilogram medu

20. maj 2022

 Oktobra 2020 je bilo v Sloveniji 11.293 čebelarjev, ki so imeli skupaj 213.581 čebeljih družin  in pridelali okoli 1300 ton medu. Vsak prebivalec ga letno porabi nekaj manj kot kilogram, kažejo podatki statističnega urada, ki so jih zbrali ob današnjem svetovnem dnevu čebel.

Največ medu so slovenski čebelarji pridelali v letu 2001, in sicer okoli 2550 ton, sicer pa ga moramo vsako leto uvažati. Leta 2020, denimo, smo uvozili 1106 ton medu, največ iz Belgije (skoraj četrtino), sledile so Madžarska, Grčija in Hrvaška. V istem letu smo iz Slovenije izvozili 36 ton medu, največ na Japonsko (skoraj 111 ton). Povprečna odkupna cena cvetličnega medu pri pridelovalcu je leta 2021 znašala 7,03 evra za kilogram, še kažejo podatki Sursa.

Ali veste, da morajo za 1 kilogram medu čebele obleteti 4 milijone cvetov? V teh dneh povsod po Sloveniji in tudi po svetu potekajo dogodki o pomenu čebel.

V Ljubljani je pred Mestno hišo Tržni dan, na katerem se do 17. ure predstavljajo številni ponudniki, ki osveščajo o pomenu čebel, promovirajo urbano čebelarjenje, aktivnosti in izdelke iz medu. Predstavljajo se tudi Skupnost zavarovanih območij narave Slovenije, Krajinski parki Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, Ljubljansko barje in Kolpa, Regionalni park Kozjanski park, Triglavski narodni park, Turizem Ljubljana pa bo ob 10. in 17. uri organiziral brezplačno vodenje po Čebelji poti. V Steklenem atriju Mestne hiše pa je na ogled razstava o urbanem čebelarjenju.


Danes bodo podelili tudi mednarodno nagrado zlata čebela, ki je najvišja državna nagrada za izjemne dosežke na področju zaščite čebel in drugih opraševalcev ter osveščanja o njihovi vlogi za človeštvo in za planet. Tema letošnje podelitve je ohranjanje čebel in drugih opraševalcev. Osrednji dogodek ob svetovnem dnevu čebel, ki ga praznujemo peto leto zapored, bo potekal jutri v Dolenjskih Toplicah v okviru 19. čebelarskega praznika. Udeležil se ga bo tudi prvi prejemnik nagrade zlata čebela Lucas Alejandro Garibaldi iz Argentine.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media