Vzajemnost praznuje abrahama

26. januar 2024

 Na današnji dan, 26. januarja 1974, je izšla prva številka Vzajemnosti kot mesečna priloga Delavske enotnosti. Leta 1985 pa je začela izhajati kot samostojna revija.

 Vzajemnost so kot nadgradnjo glasil Samouprava zavarovancev in Upokojenec izdajali Skupnost pokojninskega in invalidskega zavarovanja SRS, Društvo upokojencev SRS in Časopisno založniško podjetje Delavska enotnost.  Kot beremo v prvi številki je bilo v imenu "poudarjeno eno od temeljnih načel pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki ga drugače opredelimo tudi z geslom vsi za enega, eden za vse. Poseben pomen pa dajejo temu imenu tudi spomini na predvojna društva Vzajemnosti, ki so mnogo pomenila v sindikalnem gibanju."

Vzajemnost je sprva izhajala na 16 straneh, seveda črnobelih, kot priloga Delavske enotnosti (DE) enkrat na mesec. Prve številke so so dobili vsi naročniki DE, njeni odgovorni uredniki so bili tudi uredniki priloge. Kasneje so se lahko posamezniki in društva upokojencev naročala le na tiste številke Delavske enotnosti, ki so vsebovale prilogo Vzajemnost. 

Vsebino so zavzemale informacije in nasveti o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter dogodki iz življenja društev upokojencev. Kot zanimivost naj omenimo, da je rubrika Vaš svetovalec, v kateri bralci dobijo nasvete s področja pokojninskega in invalidskega zavarovanja v reviji že od prve številke dalje.  Z leti je Vzajemnost širila obseg, s tem pa je postajala njena vsebina vse bolj kakovostna in vsestransko  zanimiva. Leta 1985 je začela izhajati kot samostojno mesečno glasilo Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije in Zveza društev upokojencev Slovenije, Marinka Levičar, ki se je uredništvu pridružila že leta 1979, je postala glavna in odgovorna urednica.

Vzajemnost je preživela tudi hud udarec, ko se je leta 1999 na naslovih naročnikov znašla še ena revija z enakim imenom in enako zasnovana, kar je krepko zamajalo poslovanje revije in skoraj razpolovilo število naročnikov. Danes bi rekli, da je šlo za "sovražni prevzem", ki pa na srečo ni uspel. 

Od leta 2001 revijo izdaja Zavod Vzajemnost, ki sta ga s tem namenom ustanovila Zpiz in Zdus, od marca leta 2014 je glavna in odgovorna urednica Jožica Dorniž. Vsebino ustvarja maloštevilno uredništvo ob pomoči zunanjih sodelavcev, med katerimi so nekateri Vzajemnosti zvesti že desetletja. Predvsem pa smo ponosni, da ste nam desetletja dolgo zvesti tudi številni naročniki. Le ostanimo še dolgo skupaj!


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media