Slabo ustno zdravje lahko poslabša kronične bolezni

19. marec 2024

Pred jutrišnjim svetovnim dnevom ustnega zdravja so strokovnjaki opozorili, da lahko slabo ustno zdravje poslabša kronične bolezni. S primerno skrbjo preprečujemo tudi nastanek bolezni v ustni votlini, ki lahko vodijo v izgubo zob, ki pa izrazito negativno vpliva na kakovost življenja in na samopodobo posameznika. Letošnja kampanja za osveščanje o pomenu skrbi za ustno zdravje je osredotočena na tri sistemske bolezni - osteoporozo, sladkorno bolezen in demenco.

Vodja delovne skupine za ustno zdravje pri odboru za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije Matej Praprotnik je na novinarski konferenci spomnil, da zobozdravniki svetujejo vsakoletne kontrolne preglede, ščetkanje dvakrat dnevno in uporabo fluoridov. Kroničnim bolnikom, pri katerih lahko slabo ustno zdravje še poslabša bolezen, svetujejo še boljšo ustni higieno in kontrolni pregled vsakih šest do osem mesecev. Ob vsakem obisku pa naj povedo, da imajo katero od kroničnih bolezni. 

Osteoporoza sicer nima neposrednega vpliva na ustno zdravje. Zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje te bolezni, pa lahko povzročijo stranske učinke v ustni votlini in lahko vodijo v osteonekrozo čeljusti. Zato je strokovnjakom na voljo mobilna aplikacija, ki jim pomaga oceniti tveganja za zaplete pri izvajanju zobozdravniških posegov.

Tudi bolniki s sladkorno boleznijo  imajo lahko večje probleme z zdravjem ustne votline, po drugi strani pa lahko tudi težave v ustni votlini vplivajo na "višino sladkorja". 

Dobro je vedeti

- Neurejena sladkorna bolezen se v ustni votlini lahko kaže kot občutek suhih in pekočih ust, izguba okusa, ustni zadah, glivične okužbe, slabo celjenje ran, krvavitev iz dlesni, majavost zob in parodontalna bolezen, ki lahko vodi v izgubo zob.

- Manjše število zob pri starejših je povezano tudi s povečanim tveganjem za kognitivni upad in pojav demence. Bolnike zaradi bolezni izgubijo motivacijo in spretnost umivanja zob, zato jim je treba pri tem opravilu pomagati. .

- Nižja mineralna kostna gostota in osteoporozi zlom pomenita več izgubljenih zob. Bolnikom z osteoporozo, ki bodo pričeli zdravljenje z antiresorptivnimi zdravili, se pred zdravljenjem svetuje obisk in posvet pri zobozdravniku, da se morebitni posegi med zdravljenjem ustrezno načrtujejo in prilagodijo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media