Narcise – in jubileji -  vabijo

9. maj 2024

 Upajmo, da muhasto vreme ne bo zmedlo cvetenja belih narcis, ki v maju pobelijo sončna pobočja Karavank, še posebej pod Golico. Poznavalci pravijo, da je najbolje za izhodišče iz vasi Planina izbrati pot ”čez sedlo Suha”, saj je tam največ narcis, najdete pa jih še na Jekljevem sedlu, Mali Golici, Jeseniški planini in okoli Javorniških Rovt.

Poljane narcis si lahko ogledate na vodenih ogledih ali samostojno in se obenem udeležite različnih prireditev. Letos bo praznovanje meseca narcis še posebej pestro, saj bo v znamenju več obletnic. Začelo se bo že v petek, 10. maja, s postavitvijo mlaja na Prihodih. Koča na Golici praznuje 40 let, in okrog nje bo najbolj veselo v soboto, 11. maja, ko bo tam igral Pihalni orkester Jesenice - Kranjska Gora, ki letos praznuje 150-letnico delovanja, Gorska reševalna služba Jesenice, tudi ta obeležuje jubilej in sicer sto let od nastanka, pa bo prikazala vajo reševanja s helikopterjem. 

Še ta zanimivost: Točno opoldne v soboto, 11. maja, bodo godbeniki povsod po Sloveniji zaigrali znamenito skladbo Ansambla bratov Avsenik Na Golici. Letos namreč mineva 70 let od  njene prve izvedbe, hkrati pa je to najbolj prepoznavna polka na svetu.

Naslednjo soboto, 18. maja, pa bo na prireditvenem prostoru Pr Čop v Planini pod Golico potekala jubilejna, tj. že 60. prireditev Miss narcis. Organiziranega avtobusnega prevoza letos ne bo, avtomobile lahko pustite v vasi Planina na organiziranih parkiriščih.

 Gorski narcis (Narcissus poeticus subsp. radiiflorus), ki mu pravijo tudi beli narcis ali kar narcisa, bedenica, ključavnica, v Prlekiji pa fűnkešnica, v naravi samoniklo raste še drugje po Sloveniji, denimo na Goričkem, zlasti na območju občin Cankova in Rogašovci, v Veržeju, tudi v bližini Negovskega gradu, pa na Krasu, na Slavniku in Vremščici, na travnikih nad Kolpo, na Kočevskem in še kje.

Foto: Turistično društvo Golica


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media