Dogodki ob Evropskem dnevu osveščanja o možganski kapi

13. maj 2024

Možganska kap je drugi najpogostejši vzrok smrti pri nas in tretji vzrok invalidnosti. V Sloveniji prizadene približno 4.400 ljudi letno. Med nami živi več kot 40.000 oseb s trajnimi posledicami možganske kapi. Pomembna je preventiva in prepoznavanje ter hitro ukrepanje ob prvih znakih, na kar opozarja tudi evropski dan osveščanja o možganski kapi.

Ob tej priložnosti bo Društvo za zdravje srca in ožilja jutri, 14. maja, pripravilo osrednjo prireditev na Prešernovem trgu v Ljubljani:

-  od 10. do 13. ure bodo na trgu stojnice z različnimi zdravstveno – informativnimi gradivi, predstavila se bodo različna društva, ki delujejo na področju zdravja. Medicinska ekipa bo svetovala in izvajala meritve krvnega tlaka z atrijsko fibrilacijo, srčni utrip, trigliceride in sladkor v krvi.

Na stojnici Združenja CVB - bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Slovenije se boste preko interaktivne mobilne aplikacije lahko preizkusili, kako hitro prepoznate prve znake možganske kapi.

- Združenje CVB bo pripravilo pohod bolnikov po možganski kapi od parka Tivoli do Prešernovega trga. Start pohoda bo ob 11. uri v parku Tivoli, na parkirišču nasproti hale Union. 

V kulturnem programu bo sodelovala folklorna skupina bolnišnice Ptuj, pevska skupina kluba CVB Logatec,  recitatorka Tatjana Rotar, članica kluba CVB  Ljubljana in solistka Bernarda Kolar.

Vabljeni, da se jim pridružite na pohodu in začutite posebno vzdušje, voljo, ponos in nepopustljivost bolnikov in njihovih svojcev. Vsak izmed njih ima svojo zgodbo in radi vam bodo odprli srce.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media