Na Dunaju odprli restavracija za osebe z demenco

8. julij 2024

 Na Dunaju je konec junija vrata odprla prva restavracija, namenjena osebam z demenco. V lokalu z imenom »Zum Augenblick« (»Pri trenutku«) v Döblingu lahko osebe z demenco in njihovi partnerji, svojci ali prijatelji preživijo prijetno družinsko kosilo ali čudovit večer ob vrhunski gostinski ponudbi lokalnih proizvodov po zmernih cenah. Projekt je nastal na pobudo Kuratorija dunajskih domov za starejše, ki je stanovalcem z demenco kljub diagnozi želel omogočiti prijetno in sproščeno druženje v drugem okolju. Marsikdo je pred diagnozo rad zahajal v gostinske lokale, zaradi bolezni pa obisk klasične restavracije pogosto predstavlja izziv tako za bolnike kot njihove svojce.

 »Naša restavracija se od običajnih restavracij precej razlikuje, saj je prilagojena specifični ciljni skupini. Poleg posebej usposobljenega strežnega osebja je na voljo tudi negovalno osebje, ki zagotavlja podporo in oskrbo. Jedi so prilagojene stanovalcem, na primer tistim, ki imajo težave z žvečenjem in požiranjem,« pojasnjuje Robert Guschelbauer, vodja gastronomske oskrbe dunajskih domov za starejše.

Projekt je lep primer povezovanja različnih skupin strokovnjakov, saj pri njem sodelujejo tako kuharji in nutricionisti kot tudi medicinsko osebje in psihologi. Glede na izredno pozitiven odziv obiskovalcev načrtujejo podobne lokale še v drugih dunajskih domovih za starejše.

Dunaj želi do leta 2025  postati najprijaznejše mesto na svetu za osebe z demenco, zato so skupaj s številnimi strokovnjaki, obolelimi in svojci sprejeli strategijo obvladovanja te bolezni.
Glavni poudarek strategije je na osveščanju in izobraževanju. Tako za  pravilno ravnanje z osebami z demenco usposabljajo različne poklice, od policistov do uradnikov. Da bi obolelim zagotovili čim daljšo samostojnost in bivanje v svojem domu, dajejo velik poudarek rehabilitaciji in zgodnjemu odkrivanju  bolezni. Med drugim družinam omogočajo večurno dnevno spremstvo bolnikov, s čimer razbremenijo svojce. Poleg tega posebej usposobljeni prostovoljci skupaj z bolniki obiskujejo muzeje ali nogometne tekme, se sprehajajo, družijo ob kavi ali kolesarijo, kar si pač osebe z demenco želijo.

Na fotografiji: V projektu sodelujejo tako kuharji in nutricionisti kot negovalci.

Foto:  Markus Morianz / Häuser zum Leben


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media