Brezplačne zdravstvene storitve tudi v turističnih ambulantah

10. julij 2024

 Na Hrvaškem bodo do 30. septembra zdravstvene storitve brezplačne tudi v turističnih ambulantah tako za hrvaške državljane kot državljane drugih držav Evropske unije.

Okoli 30 turističnih ambulant na jadranski obali je s hrvaškim zavodom za zdravstveno zavarovanje (HZZO) sklenilo dogovor, po katerem bo turistom zdravstvene storitve krilo zdravstveno zavarovanje. Storitve v zasebnih turističnih ambulantah, ki nimajo pogodbe s HZZO, ostajajo plačljive.

Doslej so morali turisti storitve v turističnih ambulantah plačevati sami, medtem ko jih je v zdravstvenih domovih oziroma ambulantah primarne zdravstvene nege krilo zdravstveno zavarovanje na podlagi evropske kartice zdravstvenega zavarovanja. Obseg in vrsto zdravstvenih storitev opredeli zdravnik, ki sprejme osebo na zdravljenje.

Z evropsko kartico uveljavljate zdravstvene storitve pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže. Velja v državah članicah EU, EGP in Švici (velja tudi za francoska ozemlja Gvadelup, Martinik, Reunion, Francosko Gvajano, Sveti Bartolomej, Sveti Martin in Mayotte ter portugalski ozemlji Azori in Madeira, Grenlandijo, za afriški mesti Ceuta in Mellila ter za Majorko in Kanarske otoke, Islandijo, Lihtenštajn, Norveško), Združenem kraljestvu, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Severni Makedoniji ter Srbiji.

Slovensko veleposlaništvo v Zagrebu pa slovenskim državljanom priporoča še  sklenitev dodatnega nezgodnega zdravstvenega zavarovanja za potovanja v tujino. To namreč krije tudi druge stroške zdravljenja ter storitve, kot je zdravstvena evakuacija ali prevoz posmrtnih ostankov v Slovenijo, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media