Novice od vsepovsod

Festival prestopa državne meje

Festival za tretje življenjsko obdobje bo že deseto leto zapored med 29. septembrom in 1. oktobrom 2010 v Cankarjevem domu odprl vrata medgeneracijski solidarnosti, izmenjavi idej in ustvarjanju strpnejše družbe. Letos bo svoje sporočilo razširil prek meja Slovenije in s tem pridobil mednarodni značaj. Jubilejnemu, desetemu srečanju pevskih zborov društev upokojencev se bodo namreč ridružili zamejski pevski zbori iz Italije, Avstrije in Madžarske. Prihod na festival so že napovedale delegacije iz Madžarske, Romunije in Slovaške, predstavniki festivala pa predstavljajo poslanstvo festivala združenjem upokojencev v državah nekdanje Jugoslavije in jih vabijo k sodelovanju.

Več o možnostih sodelovanja in utrinkih iz dosedanjih festivalov lahko preberite na spletni strani www.f3zo.si.

 

Bolšji sejem rastlin

Slovensko društvo za kulturo vrtov in narodne zbirke rastlin ter Botanični vrt vabita na šesti bolšji sejem rastlin. V soboto, 22. maja boste lahko med 10. in 15. uro v Botaničnem vrtu na Ižanski cesti 15 v Ljubljani kupili ali zamenjali rastline, predstavila se bodo različna društva (Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije, Društvo ljubiteljev orhidej Slovenije, Dom upokojencev in oskrbovancev Impoljca, Delovno varstveni zavod Golovec,…)

Ob 11.30 bo dr. Jože Bavcon predaval o raznovrstnosti rastlinskega sveta, ki ga že 200 let skriva Botanični vrt v Ljubljani. Ob 12.30 pa bo Andreja Schulz predavala o orhidejah Kolumbije. Vstop je prost.

 

Kolesarjenje po starem

Društvo Rovtarji pripravlja mednarodno srečanje starodobnih kolesarjev, ki se bo začelo 29. maja ob 11. uri pred stavbo upraven enote Škofja Loka. Po odprtju srečanja bo mimohod udeležencev po Mestnem trgu, mimo Homanove hiše vse do Cankarjevega trga, kjer se bo ob 12. uri začel kulturni program s spretnostno vožnjo.

Informacije: Društvo Rovtarji, Brane Tavčar, tel.: 04 231 73 20, 031 416 345.

Če pa vas zanima literatura, obiščite večjezični literarni maraton »Mavrica neba« v Železnikih, ki bo prav tako 29. maja. Literarno-glasbena prireditev bo na dvorišču in v galeriji Muzeja Železniki. Informacije: Tomaž Šturm, 041 521 456.

 

Izkoristite prost vstop v muzeje

V torek 18. maja je mednarodni dan muzejev, in ta dan vas Pokrajinski muzej Celje vabi na brezplačen ogled vseh muzejskih razstav, enako velja za Pokrajinski muzej Murska Sobota in Dolenjski muzej, pa tudi za Narodno galerijo in druge muzeje in galerije po Sloveniji. Mestni muzej Idrija pa omogoča brezplačen ogled vseh stalnih in občasnih razstav ter zbirk Mestnega muzeja Idrija na Idrijskem in Cerkljanskem.

Naj spomnimo, da lahko različne kulturne ustanove in muzeje brezplačno ali za znižano vstopnino z družinskimi člani obiščete 15. maja na mednarodni dan družin.

 

Mojstri na domu

Kar pogosto se zgodi, da potrebujemo mojstra za kako manjše popravilo, pa ne vemo, na koga bi se obrnili. Prebivalci Ljubljane in okolice (Kranj, Vrhnika, Grosuplje, Domžale, Kamnik …) lahko pokličejo podjetje UHS, d.o.o , ko potrebujejo vodoinštalaterska popravila (od popravil ali menjave pip, montaže WC školjk, tuš kabin, oprijemal in sedal v kadi do čiščenja fug in vodnega kamna) ali elektroinštalaterske storitve in popravila (menjava žarnic in varovalk, popravila vtičnic, stikal, zvoncev, menjava kablov, montaža protivlomnih sistemov.) Serviserji imajo različna znanja, tako da lahko popleskajo stene, zamenjajo ključavnice, montirajo rolete ali radiatorje, sestavljajo pohištvo, čistijo zamašene odtoke, zamenjajo tesnila in filtre ali postavijo kako predelno steno. Vsak delovnik med 8. in 16. uro lahko pokličete na klicni center na št.: 01 600 60 30 ali pošljete e-pošto: info@uhs.si in poveste, kakšno storitev potrebujete, ter se dogovorite za obisk serviserja.

 

Obnovimo angleščino

Vsako zadnjo soboto v mesecu si lahko vzamete čas za obnovo znanja angleščine pod vodstvom profesorice in kulturne publicistke Dušice Kunaver. Njena metoda »angleščina po mavrični bližnjici« poenostavlja učenje angleškega jezika in ga postavlja na preproste, naravne, matematično-logične temelje.

Predavanja so v Vodnikovi domačiji v Šiški (nasproti vhoda v bolnišnico Petra Držaja) v dvorani Pri kamnitni mizi od 14. do 16. ure. V tem času boste na kratko obnovili angleško slovnico po preglednici, ki v sedmih barvah predstavlja sedem elementov angleškega jezika. Predavanje je namenjeno vsem in ne glede na predznanje.

Vstopnina 15 evrov, vključuje pa dvostransko barvno preglednico (temelji slovnice in glagolski časi). Prijave in informacije na tel. št.: 041 272 688 in 041 267 597, e-pošta: dušica@ kunaver.com, www.kunaver.com.

 

Armenska tradicija

Že nekaj mesecev je v Cankarjevem domu na ogled izbor izjemnih eksponatov armenske cerkvene umetnosti iz obdobja med 12. in 19. stoletjem ter predmetov etnografske zapuščine. Razstavljeni so vezeni predmeti, zavese, pregrinjala in liturgična oblačila, kovinski predmeti, obredno posodje, hačkarji (iz kamna izklesani križi in drugi pomniki iz 12. in 13. stoletja) ter rokopis evangelija iz 15. stoletja. Predstavljeni so tudi za Armenijo značilni kamniti nagrobnik, vrsta ženskih narodnih oblačil in razkošen nakit iz različnih etnografskih območij. Razstava je odprta v galeriji Cankarjevega doma do 13. julija. Telefon: 01 241 71 00, www.cd-cc.si

 

Leto za knjige in branje

Ljubljana je 23. aprila prevzela Unescov naslov svetovne prestolnice knjige. Do prihodnjega aprila se bo zvrstilo več kot tristo dogodkov, večina se jih bo sicer zvrstila v Ljubljani, pa tudi v Izoli, Mariboru, Metliki, Murski Soboti, Kostanjevici, Velenju, Novem mestu, Novi Gorici, Doborovniku in Senovem.

Na pobudo Slovenskega centra PEN se bo Ljubljana vključila v mrežo mest -zatočišč pisateljev in pesnikov, ki jih preganjajo, jih zapirajo ali jim onemogočajo delo. Septembra bo na Ribjem trgu 2 začela delovati tudi Trubarjeva hiša literature, kjer se bodo zvrstili različni literarni dogodki.

Na več kot 200 prodajnih mestih po vsej Sloveniji (v knjigarnah, knjižnicah in kulturnih ustanovah), pa tudi v Trstu in Celovcu boste lahko kupili knjige le po 3 evre. Postopoma bo izšlo 21 del domačih in tujih avtorjev. Morda bomo tako popravili klavrno statistiko, ki pravi, da v Sloveniji na leto kupimo od 2 do 3 knjige na prebivalca, povprečna naklada pa na letni ravni dosega 1360 izvodov za leposlovje, za zahtevnejše leposlovje pa manj kot 600 izvodov.  

V Galeriji Kresija, kjer je odprta razstave ilustracij akademske slikarke Jelke Reichman, bodo v maju vsak torek in četrtek med 17. in 18. uro, ob sobotah pa med 10. 30 in 11.30 uro urice branja iz slikanic in knjig, ki jih je ilustrirala slikarka.  

Do 28. maja bo Festival literature svetovnih celin - Fabula 2010, ki se ga bodo udeležili tudi nekateri znani avtorji. Jonathan Franzen bo v Ljubljani 8. maja, David Grossman 13., Michal Viewegh 15., Daniel Kehlman 21., Richard Flanagan pa 26. maja. Ob obiskih književnikov bodo na Bregu postavljene kulise mest, iz katerih prihajajo gostje.

V mestnem domu (Lutkovno gledališče) je na novo odprta prva otroška knjigarna Kres pod gradom, v kateri je naprodaj le literatura za otroke do 10. leta.

V informacijski pisarni na Mačkovi ulici 1, kjer dobite vse informacije o prireditvah, je postavljena tudi rekonstrukcija 50 let stare tiskarne vključno s tono svinčenih in lesenih črk, poleti pa bo v njej zaživel festival črk.

Dogodke lahko spremljate na : www.ljubljanasvetovnaprestolnicaknjige.si.

 

Iz Babnega Polja do Goričic

Športno društvo Planjava iz Babnega Polja vabi na 2. pohod Iz Babnega Polja do Goričic - Po poteh izseljenca Franka Trohe Rihtarjevega. Pohod bo v soboto, 15. maja ob 9.15. uri. Še prej bo ob 7.30 maša za vse notranjske izseljence v Severni Ameriki, ob 8.30 pa kulturni program z nagovorom akad. prof. dr. Boštjana Žekša, ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Prijavnina 7 evrov ter 3 evre (za otroke do 15 let) vključuje organizacijo in vodenje, zloženke, zemljevid poti, jutranji napitek in pecivo ter avtobusni prevoz. Okoli 16. ure je predviden prihod pohodnikov na Goričice in vrnitev z avtobusom na Babno Polje. Pohod bo ob vsakem vremenu.

Prijave in informacije: na 031 429 092 (Nevenka) ali 041 260 985 (Alenka), alenka.veber@kam.si, www.kam.si/slovenske_pespoti/iz_babnega_polja_do_goricic.html

 

Pred klopnim meningoencefalitisom varuje cepljenje

Spomladi se poveča aktivnost klopov, ki prenašajo povzročitelje lymske borelioze in klopnega meningoencefalitisa, bolezni, ki lahko resno ogrozita človekovo zdravje. Proti lymski boreliozi še ni učinkovitega cepiva, lahko pa pravočasna zaščita s cepljenjem prepreči posledice, ki jih prinaša okužba z virusom klopnega meningoencefalitisa. Okužba namreč povzroči virusno obolenje osrednjega živčevja (vnetje možganskih ovojnic in možganovine), lahko pa tudi povzroči ohromelost in v redkih primerih celo smrt.

Cepljenje je priporočljivo za vse, ki veliko hodijo v naravo, kjer se lahko okužijo od klopov v gozdovih, na obrobju gozdov, na travnikih, v parkih in vrtovih. Potrebni so trije odmerki cepiva, prva dva v razmaku enega meseca, tretji pa čez 9 do 12 mesecev. Cena posameznega odmerka je med 30 in 35 evri. Kasneje so za zaščito potrebni odmerki po treh letih, oziroma vsakih pet let. Po 60. letu starosti si poživitveni odmerki zaradi drugačnega odziva imunskega sistema sledijo na tri leta. Če se ne nameravate cepiti, se med gibanjem v naravi zaščitite z repelenti, oblecite se v oblačila svetlih barv z dolgimi hlačnicami in dolgimi rokavi, ob vrnitvi domov pa pozorno preglejte oblačila in sebe ter se temeljito stuširajte.

 

Odpadna zdravila odnesite v lekarno

Od začetka letošnjega leta je zdravila, ki jih ne potrebujete več, spet mogoče oddati v lekarnah, kjer imajo nameščene posebne zabojnike. Vanje odvrzite zdravila v originalni, nepoškodovani in čisti embalaži, ki pa je lahko že odprta. Tudi praški, posipala, kreme, sirupi, kapljice in podobna zdravila naj bodo originalno zaprta v nepoškodovani embalaži. Papirnate škatlice, v kateri so shranjene tablete ali stekleničke z zdravili pa lahko odvržete v zabojnik za papir.

Tako zbrana odpadna zdravila prevzemajo veletrgovci z zdravili in jih pravilno uničijo - sežgejo. Doma zdravil nikar ne mečite med druge smeti, še manj v straniščno školjko, saj so nevarna za okolje.

Vsake tri do šest mesecev preglejte domačo lekarno in zavrzite vsa zdravila s pretečenim rokom uporabnosti; tista, ki jih ne potrebujete več in tista, ki so spremenila videz (barva, vonj, okus, popokane ali zlepljene kapsule …). Tudi zdravila, ki so bila izpostavljena previsoki vlagi ali premočni sončni svetlobi, niso več primerna za uživanje, opozarjajo farmacevti. 

Zdravila shranjujte pri sobni temperaturi (kuhinja in kopalnica nista primerni), v omari, ki jo lahko zaklenete, da ni dostopna otrokom. Vedno jih shranite v originalni ovojnini. Dokler zdravila ne porabite, ne zavrzite navodila za uporabo. Če morate zdravilo preložiti drugam (denimo v dozirne posodice), vedno shranite embalažo z navodilom, da ne bi prišlo do pomote. Če je v steklenički kosem vate, ga po odprtju odstranite, saj lahko veže nase vlago ter tako poškoduje zdravilo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media