Kdaj je ugodnejša upokojitev – letos ali prihodnje leto?

Dobro je vedeti | november '23

Ob izpolnjenih pogojih za pridobitev pravice do starostne oziroma predčasne pokojnine se marsikateri zavarovanec sprašuje, ali je zanj ugodnejša upokojitev v letošnjem ali prihodnjem koledarskem letu. Za konec letošnjega leta lahko napovemo že prej kot v zadnjih nekaj letih, ko smo lahko šele v decembru z večjo verjetnostjo napovedali ugodnejši datum upokojitve. Po trenutno znanih podatkih in napovedih je za vse – tako za moške kot ženske – ugodnejša upokojitev v prihodnjem letu 2024.  

Največkrat se zastavlja vprašanje, ali se upokojiti 31. decembra ali 1. januarja, pri tem pa je treba paziti, da ne bo nekdo narobe razumel, da se mora upokojiti prav 1. januarja 2024 in ne na primer 20. januarja 2024, ko dopolni še dodatnega pol leta dobe. Razmislek se nanaša na upokojitve ob koncu leta.

Za oceno, kdaj je upokojitev ugodnejša, se primerjajo uskladitve pokojnin tekočega leta (v letu 2023 je bila redna uskladitev v višini 5,2 odstotka) z rastjo povprečne neto plače v tekočem letu (v letu 2023), ki bo podlaga za izračun valorizacijskih količnikov za preračun osnov iz preteklih let. Uradni podatki glede povečanja neto plač v letu 2023 bodo sicer znani šele v sredini februarja 2024, vendar je mogoče že na podlagi podatkov za prvih sedem mesecev tega leta ugotoviti, da bo rast neto plač višja od redne uskladitve, ki je bila izvedena v letošnjem letu.

Treba je tudi opozoriti, da povečan del prejemkov v višini 1,8 odstotka oktobrskega prejemka, ki se bo upokojencem izplačal v letošnjem novembru in decembru, ne predstavlja trajnega povečanja pokojnin, ampak pomeni začasni dodatek v dveh mesecih, zato se pri tej primerjavi ne upošteva, prav tako za letos ni predvidena nobena izredna uskladitev pokojnin. 

Vpliv uskladitve pokojnin in rast plač

Lani smo imeli še situacijo, da je bila za ženske ugodnejša upokojitev konec leta, za moške pa v začetku leta, ker se je v začetku letošnjega leta za moške dvignil odmerni odstotek, ki je zdaj enak za oba spola, za 40 let pokojninske dobe v višini 63,5, za manj dosežene dobe pa je sorazmerno nižji.

Pri odločitvi za uveljavitev pravice do starostne ali predčasne pokojnine je treba upoštevati več dejavnikov, ki vplivajo na višino pokojnine tako konec leta kot med letom.

Za odločitev, kdaj v pokoj, so pomembne uskladitve pokojnin v letu 2023, in kot sem zapisal že v uvodu, pri tem letos ni nobene dileme več, saj smo imeli redno uskladitev v višini 5,2 odstotka.

Povečanje neto plač, ki je tista neznanka v formuli in tudi končna rešitev formule, bo znana šele februarja naslednje leto. Vendar je mogoče že na podlagi podatkov za prvih sedem mesecev tega leta ugotoviti, da bo rast neto plač višja od redne uskladitve 5,2 odstotka, ki je bila izvedena v letošnjem letu.

Višina osnov, od katerih se plačujejo prispevki – gre za štetje osnov za izračun pokojninske osnove iz dodatnega leta zavarovanja v primeru upokojitve v prihodnjem koledarskem letu. Ta dejavnik letos pri odločitvi ne bo imel vpliva, ker je že na podlagi primerjave zgornjih dveh dejavnikov upokojitev ugodnejša v naslednjem letu. Štetje osnov za izračun pokojninske osnove iz dodatnega leta zavarovanja v primeru upokojitve v prihodnjem koledarskem letu pomeni za tiste, ki jim gre v izračun pokojninske osnove zadnjih najugodnejših zaporednih 24 let po ZPIZ-2 in 18 let za tistih nekaj, ki se upokojijo še po ZPIZ-1 (tudi leto 2023), še dodatno višjo pokojnino.

Kaj še vpliva na višino pokojnine

Tu so še drugi dejavniki, ki pa niso pomembni pri odločitvi, ali se upokojiti 31. decembra ali 1. januarja, ampak jih je treba upoštevati predvsem med letom:

- prejemanje 40 oziroma 20 odstotkov starostne pokojnine ali 20 odstotkov predčasne pokojnine, če so jo prejemali že do 31. decembra 2019;

- upoštevanje ugodnejšega vrednotenja pokojninske dobe brez dokupa, ko se pokojninska doba brez dokupa prve tri leta zavarovanja vrednoti za vsake pol leta 1,5 odstotka (eno leto tri odstotke, največ za tri leta devet odstotkov) po izpolnjenih pogojih za starostno upokojitev 40 let pokojninske dobe brez dokupa in starost 60 let ali v primeru znižanj starostne meje tudi ob nižji starosti. Mogoča so naslednja znižanja: zaradi otrok, obveznega služenja vojaškega roka, vstopa v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti, zaradi beneficirane delovne dobe ali prištete dobe zaradi osebnih okoliščin.

Starostna pokojnina se v primeru doseženih devetih odstotkov, ki pomenijo odstotne točke (63,5 + 9 = 72,5), poveča za dobrih 14 odstotkov. V treh letih, če še naprej delamo, ko dosežemo pogoje za starostno upokojitev, se pokojnina poveča kot v normalnih skoraj sedmih letih. Pa ne pozabimo še na prejemanje 40 odstotkov starostne pokojnine v času podaljšanja.

- Višina zmanjšanja pri predčasni pokojnini vsak nadaljnji mesec zavarovanja do dopolnjene starosti 65 let pomeni, da je zmanjšanje manjše za 0,3 odstotka, kar tudi ni zanemarljivo. Na primer šest mesecev pomeni manjše zmanjšanje predčasne pokojnine za 1,8 odstotka in še povečanje za doseženih šest mesecev dobe za 0,68 odstotka. Najbolje je, da se doseže starostna pokojnina z dopolnjenimi 40 leti pokojninske dobe brez dokupa ali pa starost 65 let, in potem ni zmanjšanja, ki je trajno in znaša največ 18 odstotkov.

- Dolžina dopolnjene pokojninske dobe (zaokroževanje dopolnjene pokojninske dobe na šest mesecev ali celo leto) in njena kakovost (zavarovalna, pokojninska, pokojninska doba brez dokupa). Treba je paziti, da se zaokroži na pol leta ali leto dobe, da ni na primer pet mesecev in 20 dni, ker še dodatnih deset dni pomeni 0,68 odstotka, pri ugodnejšem vrednotenju pokojninske dobe brez dokupa pa pomeni kar 1,5 odstotka, in to so odstotne točke, ki vplivajo na višino pokojnine.

- Plača je v povprečju bistveno višja od pokojnine. 

Pred tistimi, ki se želijo upokojiti konec leta ali v začetku naslednjega leta po več desetletjih dela, je zadnja leta še dodatna skrb, ki je pa letos vseeno manjša oziroma je ni, saj ni treba čakati skoraj do konca leta, in pomembno je tudi, da velja za vse enako (za ženske in moške, za tiste, ki se upokojujejo po ZPIZ-2 ali po ZPIZ-1). Upokojitev v letu 2024 pomeni višjo pokojnino na podlagi trenutno znanih podatkov, kjer samo čakamo, za koliko bo na podlagi končnih podatkov višja rast neto plač od 5,2 odstotka.

Upam, da bo navedeno prispevalo k pravi odločitvi, ker se za vsak evro višja pokojnina na dolgi rok pozna, saj gre za prejemek, ki so ga ženske, ki jim je pravica prenehala lani, v povprečju prejemale kar 25 let in tri mesece, moški pa 17 let in osem mesecev.

Marijan Papež 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media