Obrnimo Vzajemno v pravo smer

Mirko Miklavčič, podpredsednik ZDUS, ki je vodil akcijo za »prevzem Vzajemne«, je ustanovil Združenje članov prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja. V pogovoru nam je pojasnil razloge za to odločitev in njene cilje.

 

Ali ustanovitev združenja pomeni, da se je ZDUS umaknil z akcije, ki ste jo sprožili lani za sklic izredne skupščine Vzajemne, na kateri ste želeli zamenjati tedanje vodstvo z direktorjem Averjem na čelu, a so vam namero zadnji hip preprečili?

Združenje članov prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja (PZZ) v vsebinskem pomenu zgolj nadaljuje zgodbo, ki jo je v lani zelo uspešno in odmevno vodila Zveza društev upokojencev Slovenije. Zadnji dogodki in ovadbe nekaterih članov uprav Vzajemne dokazujejo, da je bila akcija ZDUS upravičena in nujno potrebna. Združenje je nastalo v začetku letošnjega leta, potem ko je ZDUS izčrpal svojo vlogo koordinatorja posameznih članov Vzajemne. Zdaj moramo kaj storiti tudi mi, člani Vzajemne, tisti, ki smo njeni lastniki. Ustanovitelji združenja smo si zato kot glavni cilj zadali nadzor nad delom Vzajemne, njeno zakonito in transparentno delovanje ter konec vseh nečednosti, ki so se v preteklosti in se še vedno dogajajo z našo zdravstveno zavarovalnico d.

V združenju torej niso samo upokojenci niti ne člani DU. Kako pridobivate člane?

Vse tiste, ki so lani podpirali akcijo ZDUS, tudi zdaj vabimo, da se nam pridružijo. Združenje je brez vsakršne propagande pridobilo že veliko članov, zdaj pa začenjamo širšo akcijo včlanjevanja. Poudariti moram, da ne gre za upokojensko združenje, pač pa za združenje vseh, ki so člani Vzajemne.

Lansko akcijo ZDUS za zamenjavo vodstva Vzajemne vseeno ocenjujete kot uspešno. Zakaj?

Ker se zadeve naposled začenjajo čistiti. Na dan prihajajo vedno novi dokazi, kako zelo prav smo imeli. Pišejo se ovadbe, dejavni so protikorupcijska komisija in organi pregona in ker je prišlo na dan veliko dokaznega materiala, verjamem, da bodo pri svojem tudi delu uspešni. Vsega tega pa zanesljivo ne bi bilo, če ne bi bili v ZDUS tako glasni in vztrajni.

Temeljna zahteve združenja ostaja enaka in je zelo preprosta: z Vzajemno hočemo in moramo upravljati člani, ne pa prisilne uprave in »prisilni« nadzorni sveti. Na skupščini moramo mi, člani predlagati in izbrati nadzorni svet, pa tudi upravo. Zakaj to državi (AZN) ni po volji? Najbrž se upravičeno bojijo tega, da bomo našli dokaze za vse tiste nečednosti, o katerih zdaj javnost zgolj govori ali ugiba.

Združenje PZZ se je povezalo in okrepilo s kakovostnimi strokovnjaki in vrhunskimi poznavalci sistemskega, korporacijskega in še kakega prava, pa zavarovalništva in ekonomije, ki nam zagotavljajo pomoč in nam svetujejo. Slovenija pravne prakse na tem področju še nima, saj ima eno samo vzajemno zavarovalnico. Zato lahko pričakujemo, da bomo prehodili še dolgo pravno pot, preden bomo uveljavili svoj prav in dokazali vsem tistim, ki so nam in nam še onemogočajo uveljavitev naših lastniških in upravljavskih pravic ter tako dokazali, da so se motili.

Pod začasno upravo Vzajemne prav tako kot prej niste imeli možnosti soodločanja. Zakaj?

Dušan Kidrič je kot izredni upravitelj Vzajemne napovedal sodelovanje s člani v posvetovalnem organu. To sodelovanje pa je bilo bolj kot ne zgolj metanje peska v oči. Do danes člani nismo videli ne trimesečnega ne šestmesečnega poročila o delu izredne uprave, ki naj bi ga pošiljala AZN. Sklic skupščine smo pričakovali veliko prej kot v teh dneh. Prava blamaža pa je dnevni red, saj bi uprava, če bi bila modra, skupaj s člani izpeljala »preklicano skupščino«, na njej dopolnila želeni dnevni red, skupaj bi uskladili nove člane nadzornega sveta s strukturo članstva Vzajemne, ne pa da sklicujejo novo skupščino in s tem povzročajo le nepotrebne stroške. Zdaj pa nam izredni upravitelji skušajo po svoji volji in presoji vsiliti člane nadzornega sveta. Mi, zavarovanci in lastniki,  pa smo v resnici edini pristojni in poklicani, da imenujemo nadzorni svet in upravo!

Torej tudi z delom izredne uprave niste zadovoljni?

Izredna uprava je sicer prekinila nekatere nepotrebne pogodbe in za malenkost zmanjšala poslovne stroške, a tistih najbolj »v nebo vpijočih« se ni dotaknila. Objavila ja le pogodbo s sindikati, vseh drugih pogodb po noče razkriti. Polnih sedem mesecev je potrebovala, da je na sodišče vložila odškodninsko tožbo zoper prejšnja predsednika uprav (Jaklič, Aver). In to je vse! 

V času izredne uprave opravlja vlogo nadzornega sveta Vzajemne svet AZN. Predsednik sveta AZN pa se ne more na poslovnih poročilih Vzajemne podpisovati kot predsednik NS, ampak kot predsednik sveta AZN, ki opravlja vlogo NS Vzajemne.

Kritični ste bili tudi do podloga zakona o zavarovalništvu in nanj pripravili več pripomb. Katere so najbolj bistvene?

Na AZN in ministrstvu za finance že od februarja 2010 snujejo nov, popolnoma nepotreben zakon o zavarovalništvu in o vzajemni zavarovalnici. Tak, kot so ga skušali spraviti skozi vlado, ni bil usklajen s strokovno javnostjo in z drugimi javnostmi, ki imajo interese v Vzajemni. Predvsem pa ni usklajen z nami, člani Vzajemne, ki imamo edini pravico odločati, na kakšen način bomo sklicevali skupščine in kako bomo na njih odločali. K sreči so ministri na seji vlade v začetku junija tak predlog zavrnili in ga vrnili pripravljavcem, da ga popravijo.

Z zakonom skušajo pa doseči obvezen način sklicevanja skupščin in odločanja na način, kakršen je v veljavi v nemških kmetijskih zadrugah(!?), čeprav to področje v vsaki gospodarski družbi ureja statut. Ob tem so v predlog zakona vgrajene zelo močne varovalke, ki ščitijo člane senata AZN in njenega direktorja še veliko bolj kot »kočevskega medveda«.

Združenje torej čaka še veliko dela in bojev z »mlini na veter«.

Lahko bi rekel, da smo tega vajeni, da se ne bojimo. Naš cilj je jasen in kljub številnim polenom, ki jih dobivamo pod noge, nas ne bodo ustavili. Ne morejo nas. Vzajemno bomo slej ko prej vodili člani in takrat bomo javnosti predstavili vse sporne pogodbe ter razkrili imena in številke. Čas je neizprosen sodnik, pravni in moralni zakoni so nesporno na naši strani. Le oblast se še mora tega ovesti.

Že kmalu bomo vnovič zbirali pooblastila za glasovanje na skupščini, zato prosimo vse enako misleče člane, da nam poslana pooblastila čim prej vrnejo in s tem pomagajo obrniti Vzajemno v pravo smer.


 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media