Banka brezplačnih storitev

Banka brezplačnih storitev

Le kakšna je banka, v kateri poteka dejavnost brez enega samega kovanca ali bankovca, namesto obresti pa z vsakim obiskom raste stopnja zadovoljstva? To je časovna banka, ki temelji na menjavi storitev, znanj in spretnosti in na ta način spodbuja ljudi k druženju in sodelovanju ter širjenju socialnih mrež.

Zveni zapleteno? Pa gre pravzaprav za zelo preprost in prijazen projekt, ki se je v svetu že precej razširil. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja si je časovno bančništvo kot novost na poti v socialno državo in k družbeni pravičnosti zamislil Edgar Cahn (ustanovitelj društva Time Dollar USA). Gre za izmenjavo različnih znanj, sposobnosti, spretnosti in storitev med različnimi udeleženci, pri čemer so vsa znanja vrednotena enako: ena ura dela je vedno ena ura dela. Pri tem pa ne gre za klasično menjavo, torej jaz tebi - ti meni, ampak za načelo vzajemnosti: jaz tebi - ti njej - ona meni …

Pri nas je profesor na pedagoški fakulteti Slavko Gaber zbral ekipo zagnanih študentov različnih smeri in septembra lani so ustanovili društvo Časovna banka Slovenije (ČSB). Kot pravi absolventka politologije Martina Hakl, imajo že blizu 300 dejavnih članov, torej takih, ki ponujajo svoje storitve in so tudi že izkoristili kako uro, okoli 700 pa jih je še v mirovanju. Za zdaj je dejavnost zaživela le v Ljubljani, kamor se lahko vpisujejo od vsepovsod. Počasi pa se začenja premikati tudi v Mariboru, v Šentjurju, Žalcu, Novem mestu, Kopru in še kje.

In kako banka pravzaprav deluje? Za primer vzemimo Jožeta, ki bi rad za obletnico poroke presenetil ženo z domačo torto. Ker sam ni vešč slaščičarskih poslov, pobrska po bazi časovne banke in najde Ano, ki je pripravljena speči torto, če ji prinese potrebne sestavine. Vedno namreč tisti, ki potrebuje storitev stopi v stik s tistim, ki nudi storitev. O kraju in času izmenjave se dogovorita sama, v nekaterih primerih (denimo varovanje otrok ali pomoč starejšim) pa se ponudnik in povpraševalec predhodno srečata. Občasno pripravijo tudi srečanja vseh članov, da se spoznajo in izmenjajo izkušnje.

Jože pride po torto in Ani zapiše dve uri, kolikor jih je porabila za pripravo torte. Anina hči živi v Nemčiji in mamo je povabila k sebi na počitnice. Da bi se Ana bolje znašla, želi na hitro obnoviti pogovorno znanje nemščine. Med člani časovne banke najde Brigito, študentko nemščine, ki je pripravljena vsako sredo zvečer eno uro nekoga poučevati nemščino. In dogovor je sklenjen … Ker se bliža 90. rojstni dan njene babice, si Brigita zelo želi, da bi ji za praznik zapeli njeno najljubšo pesem. Pobrska po bazi podatkov in najde oktet iz sosednjega mesta, ki hodi prepevat tudi na dom … Tudi skupine se namreč lahko vpišejo kot ponudniki storitev.

 

Vstopite v banko

Član časovne banke je lahko kdorkoli, ne starost ne poklic ali stopnja izobrazbe niso pomembni, zato so vse storitve enakovredne. Vsak posameznik se odloči koliko časa bo namenil tej »menjalnici«, v kateri se najdejo zelo različne storitve - od kidanja snega pozimi in učenja izdelovanja nakita ali ročnih del do različnih inštrukcij, pomoči pri gospodinjskih opravilih, nekdo ponuja refleksno masažo nog, drugi vas nauči izdelovati pivo, tretji vas lahko vsak ponedeljek dopoldne zapelje po opravkih, če nimate prevoza …

 

Če se jim želite pridružiti, se oglasite v prostorih ČSB na pedagoški fakulteti (Kardeljeva ploščad 16) ob torkih med 9. in 12. uro ter ob četrtkih med 16. in 19. uro. Tam vam bodo razložili vse potrebno, izdelali vam bodo oglas na spletni strani in dodelili geslo, s katerim boste lahko brskali po bazi časovne banke. Dobili boste člansko izkaznico, s katero se boste predstavili pri menjavi.

Prijavite so lahko tudi prek njihove spletne strani: http://casovnabanka.si ali pa se oglasite v katerem od ljubljanskih dnevnih centrov za aktivnost starejših (na Puhovi 6, Povšetovi 20 ali na Gosposvetski 4); v trgovini Tri muhe (Stari trg 30) in v prostorih društva za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice (Pražakova 6). Na teh naslovih se lahko včlanite, objavite oglas, poiščete storitev, kaj povprašate ...

Kot član časovne banke boste počeli nekaj koristnega in spoznali nove znance in morda sklenili trdno prijateljstvo. Morda boste na novo odkrili kakšno svojo spretnost. Ste vešči pisanja voščil? Ste obiskali kako daljno deželo in bi svoje vtise delili s kom, ki se šele pripravlja na potovanje? Bi kako uro na glas brali komu, ki ima težave z vidom, ali pa koga učili igrati klavir (tenis, tarok)? Znate peči odlične potice? Se spoznate na makete vlakov, letal, ladjic?

Po tehtnem razmisleku in odkritem pogovoru, trdijo v Časovni banki Slovenije, prav vsak najde določeno veščino ali kakšno uro svojega časa, kar lahko nameni nekomu drugemu.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media