Za tiste, ki želijo nekaj več

Za tiste, ki želijo nekaj več

Oskrbovana stanovanja so ena od možnosti za samostojno, a varno bivanje starejših. V zadnjem desetletju so jih različni investitorji zgradili kar nekaj. Večinoma so najemna in vseljiva pod določenimi pogoji, vse bolj pa se povečuje povpraševanje tovrstnih lastniških stanovanjih.

Dejstvo, da je kar 90 odstotkov Slovencev lastnikov stanovanja ali hiše in da je veliko starejših, ki ne želijo tretjega življenjskega obdobja preživljati v ustanovi, kakršen je dom starejših občanov, je v Mihi Jarcu, direktorju družbe Mijaks investicije d.o.o, porodilo zamisel, da bi na trgu ponudil lastniška oskrbovana stanovanja. Dobrih deset let si je prizadeval uresničiti projekt, ki ga je zasnoval po vzoru skandinavskih dežel. Tudi anketa, ki jo družba Mijaks pred leti opravila med Ljubljančani, je pokazala, da je zanimanje za tovrstna stanovanja veliko.

Tako v Murglah, v bližini trgovsko-poslovnega centra začenjajo graditi 65 nadstandardnih oskrbovanih stanovanj. V treh objektih bodo enosobna (od 30 do 37 kvadratnih metrov), dvosobna (od 54 do 71 kvadratnih metrov) in trisobna stanovanja, ki bodo merila od 90 pa vse do 130 kvadratnih metrov. Vsako stanovanje bo imelo še lodžo, odprto teraso ali v pritličju atrij ter shrambo v kleti. Dograjena naj bi bila novembra prihodnjega leta. Dvanajst stanovanj in deset parkirnih prostorov je dobila v zamenjavo za 2.749 kvadratnih metrov zemljišča Mestna občina Ljubljana, ki jih bo oddajala v najem. Preostalih 53 stanovanj in 33 podzemnih parkirnih mest pa je že na prodaj. In povpraševanje je zares veliko, saj so za več kot 40 odstotkov stanovanj že sklenili prodajne pogodbe, čeprav so šele 13. septembra položili temeljni kamen za objekt. In ker gre za nadstandardna stanovanja, tudi cena ni najnižja. Za kvadratni meter je treba odšteti od 2800 do 3800 evrov, kolikor bodo plačali kupci stanovanj na vrhu s teraso in z najlepšim razgledom.

»Kar pa ne pomeni, da si jih lahko privoščijo samo bogataši,« trdi Jarc. »Mnogi Ljubljančani so pred leti dokaj poceni kupili stanovanja, ki imajo danes veliko večjo vrednost. Številni bloki nimajo dvigal, kar je velika ovira za starejšega človeka, ali pa starejši živijo v hišah, ki potrebujejo temeljito obnovo. Zanje je oskrbovano stanovanje veliko boljša rešitev. Prednost je tudi v lastništvu. Stanovanja so res namenjena starejšim, po njihovi smrti pa bodo lahko v njih živeli dediči ali sorodniki. Dokler stanovanja ne bodo potrebovali, ga bodo lahko oddajali ali pa prodali.«

Ob tem Miha Jarc prizna, da kot investitor seveda gleda tudi na dobiček, »a v posebno zadovoljstvo mi je, če lahko ljudem ponudim nekaj več. Tokrat sem, ker gre za stanovanja za starejše, upošteval potrebe moje mame, ki ima devetdeset let. Želim, da bi se v stanovanja vselili ljudje, ki bi aktivno, varno in zdravo preživljali tretje življenjsko obdobje. Vse to jim lahko tudi ponudimo,« pravi in našteje temeljne prednosti novega stanovanjskega kompleksa. Med najpomembnejšimi so vsekakor zeleno okolje z lepo urejenimi sprehajalnimi potmi ob robu centra mesta in odlične bivanjske razmere, saj bodo stanovanja prilagojena potrebam starejših. Ob tem pa bodo stanovalci deležni dodatnega udobja, kot je hišni fitnes, kasneje, v drugi fazi gradnje, bodo zgradili tudi bazen. Poskrbeli bodo tudi za sodoben sistem prezračevanja, ki v stanovanjih zagotavlja filtriran, čist in svež zrak, s stalno 55-odstotno vlažnostjo, kar je po mnenju strokovnjakov najbolj zdravo za ljudi.

Ker pa so stanovanje vendarle namenjena starejšim ljudem, je zanje posebej pomembna hitra in kakovostna oskrba, ko potrebujejo pomoč pri vsakdanjih opravilih ali zdravstveno oskrbo. Lastniki murgelskih oskrbovanih stanovanj bodo imeli na voljo sistem za klic v sili (rdeči gumb) in možnost izbrati subvencionirano tako socialno, kot zdravstveno oskrbo, ki jo nudijo javni zavodi. Kdor bo želel, pa bo lahko dobil nadstandardne storitve, ki pa jih bo sam plačal. To velja tudi za zdravstveni nadstandard, kar pomeni obisk zdravnika na domu, možnost pregleda pri specialistu v treh dnevih in podobno ...

Velika prednost pa je vsekakor ta, da bodo imeli stanovalci možnost izbire po načinu, ko potrebuješ oskrbo, jo vzameš, in odpoveš, ko je ne potrebuješ več. Nihče ne bo plačeval vnaprej, poudarja Miha Jarc in dodaja, da so oskrbovana stanovanja v Murglah šele začetek večjega projekta. V Ljubljani namreč namerava v prihodnjih letih zgraditi še petsto podobnih stanovanj. Kot pravi, ima zagotovljenih pet odličnih lokacij, kje so, pa nam še ni želel razkriti.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media